Iedereen kent de beroemde uitzetlijst wel. De lijst waar alles op staat wat je in huis moet hebben voordat je newborn baby geboren wordt. Maar naast deze uitzetlijst zijn er toch echt nog een paar “must have” babyspullen die in mijn ogen onmisbaar zijn met een baby in huis.

1 – Het babynestje

De babyhit van 2017 en terecht als je het mij vraagt. Heb je al eerder een baby gehad? Vond je het ook zo moeilijk om je baby de eerste nachten in de wieg te leggen? Dan is dit babynestje een uitkomst.

Een babynestje is een klein bedje welke je in je eigen bed kunt leggen. Het is zo ontworpen dat baby’s er geborgen in liggen en het baarmoedergevoel wordt nagebootst, hierdoor slapen ze heerlijk. Daarnaast is het de oplossing om veilig samen met je baby in bed te kunnen slapen.

Naast dat het fijn is om je baby naast je te hebben liggen is het ideaal als je nog nachtvoedingen geeft. Je hoeft je bed niet uit maar je tilt je baby zo uit zijn of haar nestje dat dan naast je ligt. Valt het speentje uit of wilt je baby gewoon jouw warme hand op zijn buikje om rustig in slaap te vallen. Dat kan allemaal zonder dat je je bed hoeft uit te stappen.

Lees ook: Lekker slapen als je zwanger bent?

Misschien klink ik nu als een luie moeder, maar als je voor de 3e keer midden in de nacht gewekt wordt dan ben je echt heel blij dat je gewoon warm onder je dekens kunt blijven liggen.

2 – De oplaadbare kruik

Op de uitzetlijst staat dat je twee kruiken in huis moet hebben. Ik heb één lente en één winterkindje. Voor mijn winterkindje heb ik de kruik gebruikt om haar bedje op te warmen voordat ze erin ging. Twee kruiken vind ik persoonlijk echt overbodig, van één kruik komt al zoveel warmte af. Maar misschien heb jij hier andere ervaringen mee?

Een kruik waar je gekookt water in doet, vind ik dood en doodeng! Ik heb hier ook de meest enge verhalen over gehoord. Nee geen ouderwetse kruik voor mij. Wist je dat je tegenwoordig gewoon oplaadbare kruiken hebt?

Je stopt de kruik 3-5 minuten in het stopcontact en deze blijft 5 tot 6 uur warm. Geen gekookt water dat kan lekken, dat geeft je als mama een veel veiliger gevoel. De kosten vallen ook erg mee, voor zo’n 25-30 euro heb je al een oplaadbare kruik in huis, of via Marktplaats kan het nog voordeliger ;).

3 – Een draagzak

Volgens mij willen alle baby’s altijd de hele dag bij mama zijn. Mijn ervaring is dat mijn beide kindjes het liefst als een koalabeer aan mij vastgeklampt zitten. Heel gezellig en fijn, maar er moet af en toe ook nog wat gedaan worden in huis.

Zonder mijn draagzak zou ik nergens meer aan zijn toegekomen in huis. Ik heb een draagdoek en een Tula in huis. De draagdoek moet je knopen en de Tula maak je met twee sluitingen vast.  Het knopen leer je heel snel na het kijken van een YouTube filmpje.

Is je kindje onder de 2 maanden,  persoonlijk is de draagdoek dan het fijnst omdat je baby dan echt heel dicht tegen je aan ligt, heerlijk gevoel!

4 – De Hydrofielluier XL

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje en hydrofielluiers op de uitzetlijst zag staan had ik geen idee wat hiermee bedoeld werd. Nu heb ik mijn kasten er vol mee liggen. Het zijn doeken die je gebruikt voor eigenlijk alles. Overal waar je je baby neerlegt leg je eerst een hydrofielluier neer. Zodat als je kindje spuugt niet meteen het bedje of bijvoorbeeld je (stoffen) bank vies wordt.

Nu zijn er ook hydrofiel XL doeken verkrijgbaar. Deze zijn geweldig als je het mij vraagt! Heeft je kindje het koud, dan wikkel je hem of haar in de doek. Maar waar ik de doek het meest voor gebruik? Een uitvinding als je in het openbaar aan het voeden ben. Op deze manier kun je heel discreet voeden én spuug opvangen in één ;).

Lees ook: Thecla’s babyshower

 5 – een warme voetenzak voor in de autostoel

Zit jouw baby in de herfst- of wintermaanden in een autostoel? Dan mag een warme voetenzak niet ontbreken! Ook helemaal niet vervelend om aan te schaffen, wat wat zijn er leuke voetenzakken verkrijgbaar.

Natuurlijk gebruik je je kinderwagen vaak, maar er komen ook genoeg momenten dat je met je autostoel buiten bent. Met de Nederlandse -koude- temperaturen niet verkeerd om je baby lekker warm in te pakken.

6 – Een Hemnes Ikea commode

Alle “echte” babycommodes zijn ontzettend klein. Je kunt er je verschoonkussen en met geluk nog wat luiers en doekjes opzetten maar dan staat het echt vol.

Bij de Ikea kun je van de bekende lijn Hemnes een brede ladekast kopen. Hierin kun je veel spullen kwijt en niet geheel onbelangrijk, je houdt voldoende ruimte over om je kindje op aan- en uit te kleden.

Vind je de kast er wat standaard uitzien? Je kunt er zelf leuke knopen opzetten natuurlijk!

7 – Borstvoedingsthee

Komt je borstproductie niet op gang of heb je een dip in je productie? Als je bepaalde kruiden met elkaar combineert dan verhogen deze je borstproductie. Bij de natuurdrogist verkopen ze verschillende varianten borstvoedingsthee. Goed voor jou en je baby.

Meer lezen over borstvoeding kun je hier!

Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

PS: Wat is jouw favoriete baby must have? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!