Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

Deze week begon met een afspraak bij de verloskundige. Mijn buik is prima gegroeid, het hartje klopt mooi en eigenlijk is er niks bijzonders. Behalve misschien… het zikavirus.

Ik ben net terug uit Bali en daar was het zikavirus actief. Als ik dat van tevoren had geweten was ik misschien niet gegaan.

Wat is het zikavirus ook alweer? Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Als je zwanger bent en wordt geprikt door deze mug dan kun je last krijgen van lichte koorts, spier- en gewrichtspijn, oorontsteking of huiduitslag. Maar je kunt ook helemaal geen klachten krijgen.

Een infectie met het zikavirus tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Het zikavirus staat voornamelijk in verband met hersenafwijkingen bij de baby, best eng toch?

Prikken

Mijn verloskundige adviseert mij om bloed te laten prikken, ze kunnen dan zien of ik geprikt ben door deze mug. Ik heb er vertrouwen in dat ik dit virus niet heb opgelopen. Maar dat is puur mijn gevoel en nergens op gebaseerd. Nu een weekje wachten op de uitslag.

In Bali kreeg ik het advies om mij helemaal in te smeren met deet. Deet is ontzettend slecht voor je huid, maar toch heb ik mij hier meerdere keren per dag mee ingesmeerd. Deet of niet, geprikt word je toch wel in Bali!

Ik vroeg me nog even af of Deet ook slecht is voor mijn baby. Voor zover ik weet kun je Deet tot maximaal 30% gebruiken. Het is natuurlijk ook niet goed voor je huid… Het is een afweging. Ik wilde ook niet steeds geprikt worden en het was te warm om volledig bedekt rond te lopen.

Kan ik weer eten?

Misschien herken je het als je ooit zwanger bent geweest of nu zwanger bent. Mijn maag wordt door de baby wat verdrukt. Op sommige dagen heb ik hier geen last van en gaat het eten prima. Op andere dagen heb ik geen trek en zit  ik snel vol. Over het algemeen geniet ik nog wel van mijn ontbijt en lunch, maar het avondeten kan mij gestolen worden.

Ik merk ook dat vet eten minder lekker valt. Zo was ik van de week met familie in een pannenkoekenrestaurant waar ik een pannenkoek met kaas bestelde. Deze was heerlijk, maar de rest van de dag heb ik niet meer kunnen eten omdat ik de pannenkoek als het ware voelde zwemmen in mijn maag.

De weegschaal

Hoe veel ben ik aangekomen? Lees ook de blogpost over hoe veel je mag aankomen tijdens je zwangerschap. Ik heb niet zo heel veel met weegschalen omdat centimeters veel meer zeggen dan kilo’s. Maar tijdens mijn zwangerschap vind ik het fijn om toch die kilo’s in de gaten te houden.

Nou daar ging ik dan, stiekem was ik best een beetje zenuwachtig voor “het getal”. Ik weeg nu 74 kilo, dat betekent dat ik 9 kilo ben aangekomen. Ik heb nog 10 weken te gaan en daar komt waarschijnlijk nog 3-5 kilo bij. Dit is voor mijn lichaamsbouw een prima resultaat.

Zwangerschapsyoga

Deze week begint mijn cursus zwangerschapsyoga. Tijdens deze cursus ga je een uur yoga doen speciaal afgestemd op de zwangere vrouw. Ook ga je een uur met andere zwangeren vrouwen praten over bijvoorbeeld borstvoeding, kinderopvang, hoe je jezelf als moeder ziet etc.

Omdat ik al een dochter heb, denk ik al te weten hoe ik deze zaken ga regelen en ga aanpakken. Gevoelsmatig zit ik mijn tijd te verdoen in het kringgesprek. De yogales zelf voldoet ook niet aan mijn verwachtingen, het is een beetje suf, dus hier ga ik niet mee door. Ik besluit naar de Zwangerschapsyoga in mijn vertrouwde yogaschool te gaan.

Tot volgende week,

Liefs,

Thecla