Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

Normaal ben ik helemaal geen zoetekauw. Je kunt voor mijn neus honderden chocoladerepen neerliggen en ik haal mijn neus er rustig voor op. Voor mijn zwangerschap at ik doordeweeks zo goed als suikervrij en in het weekend koos ik voor een wijntje, een bitterbal of iets anders lekkers. Zo houd ik het zelf allemaal goed in balans.

Toen ik zwanger was van de eerste merkte ik dat ik veel meer de behoefte had om zoetigheid te eten oftewel suikers. Nu ik weer zwanger ben merk ik dat ik meer discipline nodig heb om mij niet te laten gaan. Hoe kan dit nu? Hormonaal gezien heb je een hele andere hormoonhuishouding wat er ook voor zorgt dat je bloedsuiker minder stabiel is waardoor je sneller trek krijgt in jawel zoet. Gelukkig weet ik dat weer weg gaat na de zwangerschap. Ook mijn oestrogeenlevel is veel hoger dan normaal wat er ook voor zorgt dat je meer trek hebt in zoete dingen.

Eetaanvallen

Normaal gesproken eet ik heel weinig suiker en deze week gingen er flink wat chocolaatjes doorheen. Ik merkte het meteen aan mijn humeur. Als ik eenmaal ben begonnen met het eten van flink wat suiker krijg ik echt een craving, herkenbaar?

Ik word ook ontzettend prikkelbaar en ben niet meer te genieten. Na drie dagen suiker te hebben gegeten was ik er weer helemaal klaar mee! Buiten dat het niet gezond is voor mij is het al helemaal ongezond voor de baby. Wist je dat de smaakontwikkeling van de baby in de buik begint? Als ik er voor kies om suiker te eten dan krijgt de baby een voorkeur voor zoete producten, dat heb ik liever niet..

Labiel

Emotioneel gezien ben ik ook heerlijk labiel. Ik voel me happy, maar ik kan als je aan mij vraagt om te huilen zo op commando gaan huilen. Dit had ik tijdens mijn vorige zwangerschap veel minder, grappig hoe dit kan verschillen.

Zijn we nog actief?

Hoe gaat het sporten nu? Ik train twee keer per week met mijn collega en personal trainer Inge van Haselen. Ze zorgt ervoor dat mijn bekken versterkt wordt en traint mijn lichaam op de juiste manier. Yoga is er door de drukte even niet van gekomen helaas. De weegschaal geeft nu 4 kilo extra aan!

Tot volgende week!

Liefs,
Thecla