Mijn kleine baby Boris is alweer 4 maanden oud. Hoe zijn mijn eerste maanden als mama gegaan? Hoe ga ik om met slaapgebrek, borstvoeding, wel/niet sporten en hoe heb ik de stap van 1 naar 2 kinderen ervaren?

Slaap – of het gebrek hieraan?

Je weet als je zwanger bent dat de gebroken nachten eraan gaan komen en vaak bereid je lichaam je hier langzaam op voor. Tijdens de laatste weken van je zwangerschap slaap je meestal slecht omdat je buik in de weg zit, je slaapt lichter en bent veel wakker.

Toch had ik hier weinig last van. Ik sliep (meestal) als een roosje, heel dankbaar was ik hiervoor. Toch was ik stiekem wel een beetje bang of ik de gebroken nachten dan wel zou trekken.

Mijn dochter – Lotte van 3 jaar- kruipt nog elke nacht bij ons in bed en maakt mij dan ook wakker. Vaak neemt ze het halve bed in beslag waardoor  ik niet geheel doorslaap. Toch ben ik hier zo aangewend geraakt, ik draai mij snel om en slaap weer verder.

Met Boris hebben we ontzettend veel geluk! Sinds hij drie maanden is slaapt hij soms weleens door. Als hij wakker wordt, dan ben ik vaak een uurtje met hem bezig omdat hij dan liever niet terug in zijn bed gelegd wilt worden.

Ik ben dan wel even bezig om hem na zijn voeding in zijn eigen bed te krijgen. Het liefst slaapt hij verder tegen mij aan, maar dat vind ik zelf niet zo’n veilig idee. Heeft iemand hier tips voor? Hoe krijg jij je kleintje weer zijn zijn eigen wieg?

Meestal gaan de nachten goed. Er zit natuurlijk weleens een nacht tussen waarbij eerst Boris wakker wordt en vervolgens Lotte mij wakker houdt en ik elke 2/3 uur wakker ben. Dan merk ik dat ik in de avond wat sneller geïrriteerd ben en dan heeft mij vriend het vooral te verduren ;).

Overgang van één naar twee kinderen – zwaar of toch niet?

Toen ik zwanger was had ik geen idee hoe het zou zijn om twee kinderen te hebben. Ja, ik was druk met Lotte, maar toch had ik op een dag ook wel wat tijd voor mezelf. Lotte kan zichzelf wel een uurtje vermaken en dan heb ik ook tijd om wat voor mezelf te doen.

En nu, een baby en een peuter in huis! Super gezellig en je bent continu bezig. Het valt mij 100% mee tot nu toe. Wel moest ik even wennen aan het feit dat je geen moment voor jezelf hebt op een dag.

Er is altijd wel iemand die iets van je wilt. Slaapt Boris, dan is Lotte natuurlijk wakker en wilt Lotte juist even wat aandacht.

De eerste drie maanden had Boris in de avond zijn wakkere moment waardoor hij net als ik rond 23 uur ging slapen. Hierdoor had ik het gevoel echt nooit een moment voor mezelf te hebben en dat vond ik wel even wennen.

Gelukkig gaat hij sinds een maand eerder slapen en dan heb ik ook wat tijd voor mezelf. Dat voelt heerlijk! Ik had soms wel het gevoel alleen maar mama te zijn in plaats van ook nog Thecla.

Borstvoeding of toch de fles?

Lotte heb ik 9 maanden gevoed en ik ging er daarom vanuit dat Boris voeden vanzelf zou gaan. Toch drinkt ieder kindje anders en heb ik echt weer even moeten wennen aan het geven van borstvoeding.

De eerste drie maanden dronk Boris de hele avond aan mijn borst, om een voorraadje te leggen voor de nacht. Hij sliep dan wel 4/5 uur achter elkaar, maar ik was de hele avond bezig met voeden.

Dat kostte mij ontzettend veel energie en vooral omdat ik dan graag een momentje voor mezelf wil. Hij is afhankelijk van mij en van niemand anders. Alsof je nog met een navelstreng aan elkaar vast zit.

Verder ben ik regelmatig op pad zonder de kids, dus moet ik ook een voorraad afgekolfde melk hebben. Je begrijpt – ik en mijn kolf zijn elkaars beste vriend. Zo ben ik toch een flink aantal uren per dag bezig met voeden.

Ik heb het er allemaal voor over, toch vind ik het best zwaar het geven van borstvoeding. Wel merk ik dat het sinds een paar weken wat makkelijker gaat. Het vraag en aanbod systeem is goed op elkaar afgestemd.

Het is niet alleen maar zwaar natuurlijk, ik geniet ook van de intieme momenten samen. Het is nu echt een mama’s kindje omdat ik borstvoeding geef en stiekem vind ik dat niet vervelend.

Meer lezen over de do’s en don’t van borstvoeding?

Is er nog energie over om te sporten?

Na 6 weken ben ik weer gaan sporten. Heel rustig aan ben ik begonnen. Tot een half jaar na je bevalling kun je beter niet rennen of springen omdat je bekken nog heel fragiel zijn. Ook bijvoorbeeld squaten met zware gewichten kun je beter rustig aan opbouwen.

Ik train nu twee keer in de week en dan voornamelijk krachttraining. Omdat ik wel een stuk drukker ben dan voorheen moet ik me er soms toe zetten. Ik ga wel want ik krijg er veel positieve energie van en ik merk dat mijn lichaam steeds sterker wordt en meer aankan.

Heb jij geen tijd om te sporten? Mijn vriend en ik gaan twee keer in de week met een matje op de grond allerlei oefeningen doen. Op YouTube staan trainingsvideo’s welke je makkelijke mee kunt doen. Zelf hebben wij gewichtjes maar je kunt het ook met je eigen lichaamsgewicht doen.

We doen het niet lang, even 15 minuten maar je voelt je meteen een stuk actiever en positiever. Leuke bijkomstigheid: je maakt daardoor ook weer gezondere keuzes.

Ben ik mijn hormonen de baas?

Als je borstvoeding geeft dan gieren de hormonen nog door je lijf. Soms kan ik nog steeds heel snel geëmotioneerd worden. Bijvoorbeeld om het feit dat Boris veel te snel groeit en dit misschien wel mijn laatste baby is. Ik houd echt van baby’s van mij mag deze babytijd heel langzaam gaan.

Het gaat dus erg goed met mij en met Boris, ik kan wel zeggen dat ik op een blauwe wolk zit. Af en toe wat zware momenten, maar die heeft iedereen toch ;).

Hoe heb jij de eerste vier maanden na je zwangerschap ervaren? Zwaar of als een roze of blauwe wolk?