Thecla Dekker, natuurvoedingscoach, fitte moeder en zwanger van de tweede

Alweer zes weken geleden ben ik bevallen van de allerliefst zoon – Boris Beau. Een kraamperiode duurt officieel zes weken en deze kan ik dus alweer bijna afsluiten. Hoe heb ik deze kraamperiode ervaren, hoe hersteld mijn lichaam, én heb ik deze periode als een “blauwe” wolk ervaren? Lees je mee?

De bevalling

Met een zwangerschap van ruim 40 weken begonnen mijn weeën.  Het heeft precies zeven uur geduurd vanaf het moment dat het allemaal echt pijnlijk begon te worden en Boris is geboren. Een hele vlotte bevalling al zeg ik het zelf.

Vaak hoor je dat een tweede bevalling makkelijker is en in mijn geval was dit ook zeker zo! Natuurlijk was het pijnlijk, heel heel erg pijnlijk. Heb ik geschreeuwd dat ik dit nooit een derde keer ga doen. Ook  had ik na afloop het gevoel dat er een vrachtwagen over mij heen was gereden. Maar ik denk dat de meeste vrouwen dit wel kunnen beamen ;).

Toch kijk ik met een fijn gevoel terug op mijn bevalling! Het ging vlot en het verliep allemaal vrij soepel met slechts een paar kleerscheuren ;). Had ik na mijn eerste bevalling drie weken ontzettend veel pijn, schuifelde ik nu na twee dagen al een beetje door het huis.

Help een borstontsteking

De meeste geweldige kraamverzorgster had ik tijdens mijn kraamweek en ik zorgde er zeker voor dat ik veel in bed lag om bij te komen. Helaas kreeg ik toch na een week een dipje en had ik een borstontsteking omdat ik een overproductie melk had. Er kwam een lactatiedeskundige langs om mij tips te geven. Ze leerde mij op een andere manier voeden en mocht in plaats van twee borsten aanbieden, maar één borst per keer aanbieden. Wil je meer lezen over borstvoeding? Kijk dan een hier.

Iedere vrouw die ook maar een beetje moeite heeft met het geven van borstvoeding – laat een lactatiekundige langs komen!!  Ook al is dit je tweede, derde, vierde kindje, elke kindje is weer anders.

Energie na de bevalling

Toen mijn borstontsteking over was en ik weer koortsvrij, ben ik veel buiten gaan wandelen om mijn conditie weer langzaam op te bouwen. Mentaal voelde ik mij zo sterk dat ik van alles wilde ondernemen, eigenlijk meer dan dat mijn lichaam nog aan kon. Zo heeft mijn lichaam mij wel een aantal keer teruggeroepen. Vierde ik na 2 weken koningsdag heel uitgebreid, kon ik 2 dagen op de bank liggen omdat ik mij zo uitgeput voelde en geen energie meer had.

In de nacht word ik nog ongeveer twee keer gewekt om Boris te voeden en daar ben ik dan toch zo’n drie kwartier meer bezig. Uitslapen of een middagdutje doen zit er op de meeste dagen niet bij omdat ik nog een peuter heb rondlopen. Hier moet ik stiekem best wel even aan wennen.

De slapeloze nachten..

Vooral de eerste vier weken ging ik vaak voor 21 uur naar bed zodat ik toch nog wat uurtjes slaap kon pakken. Geen idee of het gewenning is maar nu na zes weken kan ik wat beter tegen de slapeloze nachten en heb ik weer wat meer power en energie.

Mijn dochter gaat elke week twee dagen naar de opvang en dan heb ik alle tijd alleen met Boris. Wat heerlijk en wat een rust heerst er dan in huis! Lekker kroelen, tutten en soms nog even op bed liggen in de middag. Deze dagen kom ik echt even op adem en doen mij zo ontzettend goed!

Hoe zit het met mijn hormonen?

Ik heb het niet onder stoelen of banken geschoven dat ik tijdens mijn zwangerschap af en toe de hormonen door mijn lichaam voelde gieren. Vooral huilen om niks ging mij heel goed af!

Meestal krijgt een vrouw zo’n 4 a 5 dagen na de bevalling te maken met kraamtranen. Er vindt een daling van je hormonen plaats en je melkproductie komt op gang. Dit zorgt veelal voor stemmingswisselingen, negatieve gedachten, maar vooral kun je gaan huilen om eigenlijk niks.

De bevalling was zo goed gegaan, ik had na de bevalling weinig pijn en Boris was zo lief en makkelijk dat ik mij alleen maar blij voelde. De kraamtranen zijn mij dit keer bespaard gebleven. Het enige dipje was mijn borstontsteking. Toen zag ik het zelf even niet meer zitten en heb ik wat traantjes gelaten.

Omdat dit de tweede keer was, heb ik mij gevoelsmatig veel beter voor kunnen bereiden op de bevalling en kraamweek. Dit heeft er denk ik voor gezorgd dat ik echt op een blauwe wolk heb gezeten zes weken lang. Ik voel mij gezegend en alles gaat – de meeste dagen- erg goed ;).

Natuurlijk moet ook ik even wennen aan het slaapgebrek en vind ik dat echt niet elke nacht even leuk. Ook ik weet niet altijd of Boris honger heeft, een speentje wilt of gewoon aandacht, dit is voor mij ook weer even aftasten. Het is een nieuw wezentje en we moeten elkaar nog goed leren kennen.

Eten, bewegen en mijn lichaam?

Volgende week kun je lezen hoe mijn lichaam na de bevalling eruit ziet, hoe ik omga met voeding en of ik al wat aan beweging ben gaan doen.

Tot volgende week!

Veel liefs,

 

Thecla