Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

Alweer 35 weken zwanger, de bevalling komt steeds dichterbij. Maar dan ben ik eigenlijk helemaal nog niet mee bezig. Eerst moet de baby maar eens met zijn hoofd naar beneden gaan liggen en dan denk ik wel weer na over bevallen.

Help een keizersnee?

De verloskundige had mij al gewaarschuwd dat als de baby niet draait de kans aanwezig is dan ik een keizersnee krijg. Dit omdat de baby groter is dan gemiddeld en mijn vorige bevalling wat complicaties had.  Deze risico’s wegen dan zwaar voor een gynaecoloog om sneller te kiezen voor een keizersnee.

Wat mij moeilijk lijkt aan een geplande keizersnee is dat er een baby uit je wordt gehaald en dat je er zelf op dat moment geen moeite voor doet. Na mijn eerste bevalling duurde het een paar dagen voordat ik echt voelde dat Lotte mijn dochter was. Laat staan als de baby er via een keizersnee wordt uitgehaald, ik ben bang dat het opbouwen van een band dan moeizamer gaat.

Het herstel van een keizersnee is veel langer dan wanneer je natuurlijk bevalt. Een natuurlijke keizersnee klinkt misschien makkelijk omdat je geen weeën hebt, maar uiteindelijk denk ik dat het veel heftiger is zowel lichamelijk als emotioneel.

De echo!

Voor het weekend kreeg ik een echo, daaruit bleek meteen dat de baby nog lekker met zijn billen naar beneden lag en met zijn hoofd omhoog. Hé toch een kleine teleurstelling. In Amsterdam zijn er twee verloskundige welke gespecialiseerd zijn in het draaien van baby’s, hier werd meteen een afspraak mee gemaakt.

Hoe ging het draaien in zijn werk?

Twee dagen later ging ik samen met mijn vriend naar deze verloskundige toe. Wat een lieve vrouw wat dat, iemand waar je meteen rustig van wordt en waar je je meteen op je gemak voelt. Op Google lees je de wildste verhalen over het draaien van een baby. Deze mevrouw gaf aan dat het geen pijn mag doen en dat de baby het zelf ook moet willen. Wilt de baby niet draaien, dan gaat ze het ook niet forceren.

Ik was niet zenuwachtig en ik voelde me helemaal ontspannen. Toen ik op de bank lag ging ze voelen hoe de baby lag, meteen kwam ze tot de conclusie dat de baby zelf was gedraaid! Hij lag met zijn hoofd naar beneden. Wauw wat een leuk nieuws, ik had wel even de tijd nodig om dit te verwerken want ik het niet verwacht.

Meneer lag al weken met zijn kont naar beneden en dat hij zou gaan draaien – op dat moment met 36 weken – had ik niet verwacht. Maar blij dat was ik wel!

We kunnen weer gaan nadenken over natuurlijk bevallen! Ik weet al dat ik in het ziekenhuis wil bevallen. Omdat ik tijdens mijn vorige bevallen wat complicaties had wordt ik meteen medisch. Geen geboortecentrum of bevalkamer voor mij .

Ik voel me er veilig bij en moet er niet aan denken om thuis te bevallen. Ik kan me voorstellen dat andere vrouwen zich veilig voelen en vertrouwd voelen in hun eigen huis en hier wel voor kiezen. Maar omdat ik een andere ervaring heb krijg ik het al benauwd bij de gedachten dat ik alles thuis zou moeten doen.

Toch wel wat vermoeider

Deze week merk ik ineens dat ik vermoeider ben. Vooral als ik een dag alleen met mijn dochter ben geweest dan kan je mij in de avond opvegen. Werken gaat nog prima en vind ik stiekem minder vermoeiend dan wanneer ik een dag vrij heb en mijn dochter thuis heb.

Niet dat mijn dochter nu zo onhandelbaar is. Maar je bent wel continu in de weer met van alles en nog wat. Aan het einde van de dag kies ik er nu wat vaker voor om mijzelf even op de bank te nestelen met een Disney film voor ons samen. Drie afspraken op een dag, of de hele dag op pad zijn begint gewoon wat vermoeiender te worden.

Hoe ziet de buik eruit?

Mijn hele zwangerschap heb ik geen hele grote buik gehad, hoewel ze wel schatten dat er een grote baby in zit. De grote van een baby heeft  in principe weinig te maken met de grote van je buik. De volgende factoren spelen een rol bij de grote van je buik:

– Aanleg.
– Stevigheid van de buikspieren.
– Grootte van het kind.
– Hoeveelheid vruchtwater.
– Eventuele toename van hoeveelheid lichaamsvet tijdens de zwangerschap.
– Gewicht en bouw de moeder.

Je hebt er dus weinig invloed op en het maakt ook helemaal niks uit hoe groot je buik is. Het kan vervelend zijn omdat mensen vaak een mening over je buik hebben en dit maar al te graag met je delen.

De zwangerschapskilo’s…

Op dit moment ben ik precies 10 kilo aangekomen, daar ben ik zelf erg tevreden over. Lees hier een blogpost over zwangerschapskilo’s!

Tot volgende week!

Liefs,
Thecla