Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

Kon je vorige week lezen dat mijn lichaam vermoeid was en ik wat meer rust wilde pakken. Afgelopen weken voelde ik mij weer beter in mijn energie. Ik moet er wel voor waken dat ik niet de hele dag in de eerste versnelling ga staan. Maar als ik elke dag een rustmoment pak dan gaat het goed.

Een héérlijke massage

Nu mijn buik wat zwaarder is geworden heb ik zoals bijna elke vrouw tijdens haar zwangerschap last van rugpijn. Vooral in de nacht heb ik pijn in mijn rug omdat mijn buik dan als het ware hangt aan de zijkant. Tijd dus voor een zwangerschapsmassage!

Ik boekte een speciale drukpuntmassage. Misschien vind je dit wat zweverig maar het was een drukpuntmassage welke helpt de spanning voor de bevalling te verminderen. Ze zoekt drukpunten op en als er bepaalde drukpunten pijnlijk zijn dan masseert ze deze zodat mijn energie daar weer gaat stromen. Als je energie stroomt ben je meer ontspannen en dit helpt mee voor een voorspoedige bevalling.

Onder het motto :proberen kan altijd 😉 Het was in ieder geval heerlijk om even verwend te worden. Ik boekte er spontaan nog eentje voor volgende week, nu kan het nog!

Nog een leuke tip. Mijn lieve broer heeft een speciaal massageappartaat thuis liggen welke ik mocht lenen. Echt 1000 maal dank hiervoor! Ik word vaak rond 7 uur wakker omdat mijn rug dan trekt en dan zet ik het apparaat op mijn rug, dat geeft veel verlichting.

Zenuwen

Mijn vriend is ontzettend zenuwachtig voor de bevalling. Super lief, maar hé wie moet hier eigenlijk het werk doen ;)! Mijn eerste bevalling was heftig te noemen. Wat we vooral samen als heftig hebben ervaren was de periode ná de bevalling.

Dat een bevalling pijn doet en intens is dat is nou eenmaal zo, maar dat je na je bevalling nog pijn hebt dan had ik nooit verwacht. Ik zag mezelf als een prinses in mijn kraambed liggen met een mooie baby naast me, blijven dromen!

De eerste twee dagen kon ik niet lopen, om je de details te besparen heb ik de eerste 2/3 weken veel pijn gehad. Lotte deed het geweldig en daar hebben we ons geen moment zorgen om hoeven maken. De onzekerheid welke veel nieuwe moeders ervaren heb ik ook niet ervaren dus in dat opzicht hebben we veel geluk gehad.

Natuurlijk moet je blij zijn als je een gezond en blakend kind op de wereld hebt gezet en pijn gaat wel weer over, maar toch vond ik het een hele intenste periode. Hierdoor ben ik wel een beetje nerveus voor wat komen gaat.

Wanneer zal de bevalling beginnen, hoe gaat de periode erna verlopen, zal borstvoeding geven weer goed gaan, hoe zal Lotte reageren? Allemaal zaken waar ik flink over fantaseer en super spannend vind! Hopelijk herkenbaar voor meer zwangeren vrouwen?

Grote of kleine baby?

Lotte was bij de geboorte groot – 4295 gram. Ze kwam ter wereld met 41,5 week, maar zelfs voor dit termijn was ze groot. Mijn buik is nu wat kleiner en gevoelsmatig is de baby ook kleiner. Ik heb er in ieder geval minder “last” in mijn buik. Ik heb meer lucht, slaap beter, het voelt simpel gezegd minder zwaar.

De verloskundige denkt dat deze baby rond de 3300 gram zal wegen, maar het is altijd heel moeilijk in te schatten voor ze. Soms kan een baby heel erg naar achter liggen en komt er alsnog een grote baby uit. De omvang van je buik heeft er in ieder geval weinig mee te maken. Ach we gaan het zien. Pakjes in maatje 50 heb ik niet ingeslagen, ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik kleine kindjes maak ;).

Is de baby ingedaald?

De meeste baby’s dalen bij een eerste zwangerschap rond de 34 weken in. Ze zaken dan als het ware met hun hoofdje in het bekken. Lotte is bij mij pas ingedaald tijdens het persen en ook deze baby is (nog) niet ingedaald. Ach veel maakt het niet uit, het kan het persen iets vertragen maar dat zien we dan wel weer.

Cravings

Het eerste trimester van mijn zwangerschap was ik super misselijk en kon ik weinig eten. Het tweede trimester had ik continu trek en vond ik het heel moeilijk om weerstand te bieden tegen zoetigheid. Het derde trimester heb ik eigenlijk geen gekke cravings meer, tot nu! Ik eet bijna geen zuivel van een koe, ik kan daar ook niet zo goed tegen. Maar nu vind ik het heel moeilijk om langs het zuivelschap te lopen.

In de avond heb ik niet zoveel trek meer, het avondeten kan mij eerlijk gezegd gestolen worden. Dus ben ik een aantal keer gezwicht voor mijn cravings. Mijn avondeten bestond uit griekse yoghurt, griekse yoghurt en nog eens griekse yoghurt. Meteen kreeg ik uitslag bij mijn ogen, dus deze craving heb ik weer vaarwel gezegd. Ik wil er op de foto’s natuurlijk wel een beetje leuk uitzien.

De laatste loodjes en slapen

Veel zwangere vrouwen slapen het laatste trimester minder goed. Dit komt omdat er een buik in de weg zit maar ook omdat je minder diep slaapt. Je lichaam bereidt je als het ware al voor op de nachten die gaan komen. Veel vrouwen liggen s’nachts te staren naar het plafond.

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik heel slecht geslapen en vooral de laatste weken. Ik sliep toen echt maar een paar uurtjes per nacht. Nu slaap ik over het algemeen nog prima, ik pak nog wel 7 uurtjes en dat is heel veel voor het laatste trimester.

Middagslaapje

Sommige mensen klinkt een middagslaapje misschien als muziek in de oren, mij niet. Ik ben daar echt te onrustig voor. Hoe moe ik ook ben, als ik in de middag in bed ga liggen val ik niet in slaap. Toch merk ik dat mijn lichaam niet de hele dag actief kan zijn. Ik probeer nu elke middag even in bed te gaan liggen met een boekje of een filmpje. Stiekem best lekker ;). 

Als jullie dit lezen ben ik al 40 weken zwanger! Spannend wanneer deze jongen zich aan de grote wereld laat zien!

Liefs,

Thecla