Ben jij iemand die het lekker vindt om te sporten of doe je het meer omdat het gezond is? Beide is natuurlijk prima al hoop ik voor je dat je er ook plezier uit haalt.

Richtlijnen voor je training als je zwanger bent

Als je zwanger bent is het belangrijk om je lichaam goed te trainen. Zodat je je energie behoudt, beter slaapt en minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes.

Uit onderzoek is gebleken dat je sneller bevalt en met minder complicaties.  Als je blijft sporten blijft ook je bloedsuikerspiegel beter in balans. En niet geheel onbelangrijk: door te sporten kom je minder aan én zal je de zwangerschapskilo’s na afloop ook sneller kwijtraken.

Goed blijven trainen is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor je baby. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen een sterker hart hebben als de moeder tijdens de zwangerschap is blijven sporten.

 • Als je misselijk bent

  Uiteraard blijft het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Zit je in het eerste trimester van je zwangerschap en hoor jij bij één van die vrouwen die ontzettend misselijk is óf geen energie meer heeft? Kijk dan of het lukt een lekkere wandeling te maken in de buitenlucht. Het is misschien niet hetzelfde als sporten, maar je bent wel even in beweging. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je niet de hele dag stil zit. Vooral als je lichaam voorheen gewend was aan beweging, kan je conditie heel snel achteruit gaan wanneer je de hele dag stilzit.

 • Train je rechte buikspieren niet meer

  Bij het trainen is het belangrijk dat je jouw rechte buikspieren niet meer traint. Dat mag namelijk niet, tijdens je zwangerschap. Deze spieren moeten ruimte maken voor je baarmoeder. Blijf je deze toch trainen dan komen je buikspieren na je bevalling niet meer mooi naast elkaar te liggen. Ook zal je lichaam dan minder sterk zijn. Je schuine buikspieren mag je echter wel gewoon blijven trainen.

 • In het derde trimester: niet meer liggend op je rug trainen

  Ben je in het derde trimester beland? Dan kun je sneller duizelig worden en flauwvallen. Dit effect kan sterker worden als je op je rug ligt, omdat je dan een groot bloedvat vanuit je onderrug naar je hart beknelt. Doe daarom in het derde trimester geen oefeningen meer op je rug. Buiten dat dit voor de baby niet goed is zal dit waarschijnlijk ook niet prettig aanvoelen. Het beste kun je op je linker zij liggen

 • Drink voldoende water

  Drink meer water dan normaal, minimaal 10 glazen per dag. Als je zwanger bent heb je veel vocht nodig. Tijdens het sporten transpireer je meer, waardoor het extra belangrijk wordt je vochtbalans op peil te houden.

 • Pas op voor oververhitting.

  Draag ademende sportkleding en train niet als het extreem warm is. Als je zwanger bent is je temperatuur al iets hoger dan normaal. Bij oververhitting kan dit de groei van de baby remmen.

 • Forceer niets en raadpleeg een fysiotherapeut of trainer

  Tijdens je zwangerschap krijgt je lichaam een andere balans door een dikkere buik, grotere borsten en een hollere rug. Houd hier rekening mee bij je training en forceer niets. Ook ben je waarschijnlijk sneller moe doordat je zwaarder bent, meer vocht vasthoudt en meer zuurstof nodig hebt.

Zorg dus dat je goed in beweging blijft, want dat is belangrijk voor jou en voor je baby. Maar forceer niets en laat je zo nodig begeleiden. In de Zwanger Puur Gezond Kuur vind je een trainingsvideo van personal trainer Inge van Haselen met oefeningen speciaal voor tijdens je zwangerschap

Gezondheidsvoordelen van sporten

Zoals je waarschijnlijk wel weet is sporten ontzettend belangrijk. Maar waarom is sporten tijdens je zwagerschap ook alweer zo goed voor je? Hier een paar feiten op een rijtje:

 • Je hebt meer energie.
 • Je slaapt beter.
 • Je behoudt een betere conditie.
 • Je houdt een betere balans en dat is wel handig als je een grote buik hebt.
 • Zwangere vrouwen die zijn blijven sporten bevallen sneller én makkelijker.
 • Je hebt minder last van zwangerschapskwaaltjes zoals rusteloze benen.
 • Je komt minder aan tijdens je zwangerschap.
 • Je kunt beter omgaan met stress.
 • Het helpt je bloedsuikerspiegel te reguleren en hierdoor heb je minder kans op zwangerschapsdiabetes.
 • Je blijft flexibeler en hier ben je echt dankbaar voor tijdens je bevalling.
 • Je hebt een betere doorbloeding, waar je baby heel blij van wordt.
 • Je hebt meer zuurstof en ook hier wordt je baby blij van.

Sporten heeft nog zoveel meer voordelen, maar het is je wel even duidelijk toch :-).

Welke sport?

Als je je wel goed voelt dan kun je lekker de sport blijven beoefenen welke je altijd deed. Hoe langer je zwanger bent, hoe minder fanatiek je mee kunt doen maar blijf gewoon zolang je je goed voelt sporten.  Loop je normaal gesproken nooit hard? Ga dan nu niet ineens beginnen met hardlopen.

Ben je gewend om lekker te rennen of doe je aan bodypump ga daar zo lang mogelijk mee door.  Blijf wel altijd goed luisteren naar je lichaam.

Speciale zwangerschapssporten

Wil je liever begeleid worden tijdens het sporten omdat je je onzeker voelt over bepaalde oefeningen? Er zijn ontzettend veel sportscholen of zwangerschapsclubs die speciale lessen aanbieden voor zwangere vrouwen. Het leuke daaraan is dat je ook andere zwangere vrouwen ontmoet. Daarmee kun je dan ongegeneerd en eindeloos over baby’s praten.

Let op bij bekkenklachten

Heb je last van je bekken? Ga dan naar de fysio want daar kunnen ze je oefeningen geven die ervoor zorgen dat je bekken niet belast worden. De fysio kan je dan ook precies aangeven welke sporten je  beter wel en niet kunt beoefenen.

Welke sporten kun je beter niet uitoefenen?

Er zijn een aantal sporten die ik je niet zou adviseren tijdens je zwangerschap. Ga je ieder jaar op wintersport om lekker op de latten te staan? Dit jaar zou ik lekker een zonvakantie boeken. Aan sporten waarbij je veel onverwachte bewegingen maakt zoals paardrijden, hockey, voetbal en andere balsporten zit natuurlijk meer risico dan een lesje op de sportschool dus pas daarmee op.

Veel liefs,

Thecla, (natuur)voedingscoach, fitte mama en zwanger van de tweede.

PS: Heb jij zin om te blijven bewegen tijdens je zwangerschap? Vind je dit belangrijk om te blijven doen of begin je daar liever weer aan na je zwangerschap? Laat hieronder een reactie achter, dat is ook weer leuk voor anderen. Alvast bedankt!