Wil jij je baby graag borstvoeding geven? Heb je al enig idee hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat? Toen ik voor het eerst zwanger was had ik geen idee dat het zo tijdrovend zou zijn. Ook kan het in het begin even een gedoe zijn. En … niemand anders kan het doen voor jou. Lees hier mijn tips.

Mijn ervaring met borstvoeding geven

Zelf heb ik mijn dochter negen maanden borstvoeding gegeven. Tijdens mijn zwangerschap had ik wel de intentie om mijn dochter natuurlijk te voeden maar het leek mij ook erg intiem. De hele dag zo’n baby aan mijn borst die ik overal moet voeden, zit ik daar wel op te wachten?

Na mijn bevalling duurde het ongeveer vier dagen voordat mijn borstvoeding goed op gang kwam. Ik had geen idee dat een baby de eerste dagen na je bevalling zoveel aan je borst moest liggen om je melkproductie op gang te brengen. Hé dit stond niet in al die zwangerschapsboeken die ik gelezen had! De eerste dagen ligt je baby bijna om het uur aan je borst om vervolgens een half uur te drinken.

Wat is stuwing?

Ongeveer vier dagen na je bevalling krijg je te maken met zogenoemde stuwing. Stuwing is er niet voor niks het zorgt ervoor dat je melkproductie op gang komt. Ook duurt het even voordat het vraag en aanbod systeem op elkaar is afgestemd. Wat bedoel ik hiermee? Door de stuwing heb je ontzettend veel melk in je borsten, maar dat moet nog afgestemd worden op de melkbehoeften van je kleintje.

Schrik niet op de dag dag dat je stuwing hebt. Waarschijnlijk heb je nog nooit zulke grote borsten gehad en staan ze op enorme spanning. Wees gerust, dit duurt vaak maar een dagje. Vergeet er geen foto van te maken want waarschijnlijk worden je borsten nooit meer zo groot! Stuwing kan behoorlijk pijnlijk aanvoelen, laat je baby zoveel mogelijk drinken dat verzacht de spanning op je borsten. Je kunt ook koude washandjes op je borsten leggen om de pijn wat te verzachten.

Kloven, is dat normaal?

Je tepels zullen moeten wennen aan het feit dat er nu een baby melk uit drinkt.  Je kunt tepelkloven krijgen, schrale en/of gevoelige tepels.  Het is belangrijk dat je je kleintje goed leert aanleggen, hier kan de kraamverzorgster je goed bijhelpen. Maar ondanks dat zul je de eerste week pijnlijks tepels hebben. Zelf heb ik de eerste dagen wel even gehuild omdat er kloofjes op kwamen en het gewoon even ontzettend pijn deed.

Hier moet je doorheen als je borstvoeding wilt geven. Zelf heb ik het geluk gehad dat ik na een week geen pijn meer had en het vraag en aanbod systeem goed op elkaar was afgestemd. Mijn dochter dronk goed en ik heb een hele zorgeloze borstvoedingsperiode gehad.

Hoe vaak op een dag voed je?

De eerste weken na je bevalling is het maagje van je baby nog zo klein dat er nog niet veel melk in past. Hierdoor drinkt hij of zij wat vaker op een dag. De ene baby drinkt wat sneller dan de andere baby maar gemiddeld duurt een voedingssessie zo’n 20 minuten, aan beide borsten 10 minuten.

De eerste paar weken komt een baby vaak om het uur voor een voeding en ik hoop voor je dat je baby op een gegeven moment om de drie uur komt. Zelf kwam mijn dochter het eerste half jaar altijd om de twee uur en hierdoor was ik behoorlijk wat tijd kwijt aan het voeden.

Problemen tijdens het geven van borstvoeding

Heb je wat opstartproblemen met het geven van borstvoeding? Wees gerust, je bent niet de enige. Heel veel vrouwen ondervinden problemen tijdens het geven van borstvoeding. Wat kan er zoal tegen zitten?

  • Je baby heeft niet voldoende zuigkracht waardoor het niet goed uit je borst kan drinken.
  • De melkproductie komt niet op gang.
  • Je baby “begrijpt” niet hoe hij of zij moet happen. Dat betekent dat je baby niet goed uit je tepel kan drinken.
  • Een te grote melkproductie.
  • Ingetrokken tepels.
  • Tepelkloven.
  • Als je baby een te korte tongriem heeft kan het niet goed drinken. Hier is wel wat aan te doen! Neem contact op met je lactatiedeskundige.
  • Borstontsteking, laat in dit geval je baby juist drinken dit kan wel heel pijnlijk en vervelend aanvoelen.
  • Emotionele bezwaren tegen borstvoeding.

Wat moet je doen als borstvoeding geven niet lukt?

Als je niet voldoende melk hebt dan kun je gaan kolfen om je productie op gang te brengen. Je kunt ook een lactatiedeskundige thuis laten komen of bezoeken. Een lactatiedeskundige geeft deskundige hulp bij borstvoeding. Zij of hij analyseert je probleem, observeert hoe jij borstvoeding geeft en geeft op basis daarvan een deskundig advies.

Als je voor jezelf hebt besloten dat je borstvoeding wilt geven en het lukt niet dan kan dat een behoorlijke teleurstelling zijn. Het is belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Als je gevoelsmatig niet meer kunt genieten van je baby en meer met het”probleem” voeden bezig bent kun je misschien beter stoppen.

Geef het wel een kans, maar het moet je niet gaan tegen staan zodat je nergens meer van kunt genieten. Praat er met je partner, je verloskundige of lactatiedeskundige over. Het is altijd jouw keuze, stoppen of doorgaan.

Is borstvoeding geven makkelijk?

Als het je eenmaal lukt om borstvoeding te geven dan is het heel simpel. Vooral in de nacht is het fijn om borstvoeding te geven. Als je baby huilt dan kun je hem of haar meteen aan je borst leggen.

Geef je flesvoeding dan moet je eerst een flesje pakken, het warm maken en ondertussen ben je zelf klaarwakker. Als je een ongeduldige baby hebt dan is het misschien overstuur omdat het te lang moet wachten op zijn of haar flesje.

Een ander voordeel is dat je altijd voeding bij je hebt, je hoeft het niet klaar te maken of bang te zijn dat het bijna op is.

Tijdens het voeden maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon wordt ook wel knuffelhormoon of liefdeshormoon genoemd. Één van de functies van dit hormoon is dat je een liefdevolle band opbouwt met je baby. Het hormoon komt bij jou en je baby vrij en het verstevigd de band en het verlangen naar elkaar. Geef je flesvoeding? Natuurlijk bouw jij ook een band op met je kleintje, het kan soms net iets langer duren.

Nog een leuke bijkomstigheid van het geven van borstvoeding, veel vrouwen zijn sneller terug op hun oorspronkelijke gewicht. Tijdens je zwangerschap slaat je lichaam extra vetreserves op en deze spreekt je lichaam aan voor de aanmaak van borstvoeding. Doordat borstvoeding geven ontzettend veel energie kost, ga je merken dat je ook meer honger hebt. Je verbrand zo’n 500 kcal extra dus je mag best iets extra’s eten.

Zijn er nadelen aan het geven van borstvoeding?

Zijn er ook nadelen aan het geven van borstvoeding? Ja die zijn er zeker wat mij betreft! Je baby is ontzettend afhankelijk van jou. Als je weg gaat moet je ervoor zorgen dat je melk afgekolfd hebt. Ga je langer dan drie uur weg dan moet je zelf een voeding afkolven omdat anders je borsten op spanning gaan staan en dat is geen pretje. Ben je van plan om lekker een dagje weg te gaan met je vriendinnen? Dan moet je toch echt je kolf mee op pad nemen.

Jij bent heel veel met de baby bezig omdat je hem of haar voedt. Je partner kan hierdoor minder snel een band opbouwen met jullie baby. Niet iedere partner ervaart dit zo, maar veel wel.

Borstvoeding geven kost je lichaam veel energie, heel veel energie zelfs. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen want als je dat niet doet kun je snel ziek worden en veel moe zijn. Denk ook aan de supplementen die belangrijk zijn om te slikken in deze periode. Hier lees je daar mee over. 

Voeden in het openbaar

Heb je er al over nagedacht of je gaat voeden in het openbaar? Als je dit niet wilt dan ga je het jezelf wel heel lastig maken, langer dan 2 a 3 uur van huis met je baby gaat dan niet.

Gelukkig heb je ook zoiets als discreet voeden. Tegenwoordig verkopen ze in iedere babywinkel grote babydoeken – Hydrofiel XL doeken – deze doeken kun je om je heen slaan en hieronder voed je je baby. Niemand die iets ziet en dit kan je veel rust geven tijdens het voeden.

De eerste keer is het ontzettend spannend om in het openbaar te voeden. Ga in een lekker rustig hoekje zitten met je rug naar de mensen toe. Pak een grote babydoek en sla die om je heen. Zo heb je geen priemende ogen in je rug en voel je je het meest ontspannen. Voel je je niet ontspannen dan komt er ook geen melk uit je borsten, dat heeft alles met je hormonen te maken.

Borstvoedingscursus

Veel verloskundigenpraktijken geven borstvoedingscursussen. Dit klinkt ontzettend suf, toch is het ook heel leerzaam. Ga er naartoe want ook al is het geven van borstvoeding iets natuurlijks, makkelijk is het soms niet.

Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen