Anne was in paniek, “Thecla,” zei ze, “Sinds ik zwanger ben eet ik de hele dag chocola en andere zoetigheid. Ik voel me veel te dik en ik ben doodmoe. Kan jij me helpen?”.

Uit mijn praktijk en uit eigen ervaring weet ik dat Anne niet de enige is. Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap een niet te stoppen behoefte aan chocola, snoep, ijs, taart of juist aan extra zout eten.

Dat is een normale reactie op de veranderingen in je hormoonhuishouding. Maar als je niet oppast kom je in een paar maanden ontzettend aan en blijf je ook na de bevalling zitten met overgewicht.

Hoe kan ik gezond eten?

En dat niet alleen, jezelf zo laten gaan tijdens je zwangerschap is ook heel slecht voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby in je buik. Je kind kan daar zijn of haar hele leven last van houden.

Ik weet uit ervaring dat het soms heel moeilijk is om juist tijdens je zwangerschap bepaalde verleidingen te weerstaan. Als je zorgt dat je ontbijt, lunch en avondeten voldoende voedingsstoffen bevat en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft dan is het een stuk makkelijker om gezonde te blijven eten omdat je verzadigd bent. Hoe je dat doet kan ik je leren in de Zwanger Puur Gezond Kuur.

Zelf vind ik het ook altijd prettig als ik weet wat de reden is waarom gezonde voeding zo belangrijk is. Als ik dan in de winkel toch een pak koekjes in mijn mandje wil stoppen dan denk ik aan de invloed van mijn eetpatroon op de gezondheid van de baby.

Motivatie om gezond te leven: het is belangrijk voor je baby

Als je zwanger bent is gezond eten belangrijk voor jou én voor je baby. Dat blijkt uit steeds meer onderzoek, onder meer van het AMC (“Wat doet voeding met je kind tijdens de zwangerschap”).

Wat jij als aanstaande moeder eet, is van invloed is op de gezondheid van je kind, ook op latere leeftijd. Dit zijn de belangrijkste effecten voor jouw baby als jij een gezonde leefstijl hebt.

  • Je baby groeit zo goed mogelijk

    Kies jij tijdens je zwangerschap voor veel groente, gezonde vetten, genoeg eiwitten, vitaminen en mineralen zoals in de Zwanger Puur Gezond Kuur? Dan krijgt je baby via jou zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen. Dat is goed voor de groei.

  • Je kindje heeft later minder kans overgewicht

    Als je tijdens je zwangerschap veel suikers of junkfood eet, dan kan het gevolg zijn dat je kind hierdoor de rest van zijn of haar leven meer zin heeft in suikers en junkfood. Daardoor neemt de kans op overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekten toe. Hoe gezonder jij nu eet, hoe makkelijker je kind het later heeft.

  • Je geeft je baby gezonde darmen

    Als je gezond gaat eten heeft dit direct een gunstige invloed op je darmflora en daarmee op je eigen gezondheid. Je baby krijgt hier ook iets van mee, want de darmflora van je baby ontwikkelt zich al een beetje in jouw buik. Verder krijgt je baby een deel van jouw darmbacteriën mee bij de geboorte als je vaginaal bevalt.

    Als jouw darmflora niet goed is, dan heeft je baby al een slechte start. De kans op darmproblemen vanaf de geboorte is hierdoor aanzienlijk hoger dan wanneer je jouw gezonde darmbacteriën meegeeft aan je baby

    Mijn ervaring is dat een pasgeboren baby van een moeder met een gezonde levensstijl aanzienlijk minder darmkrampjes heeft dan een baby van een moeder die niet zo gezond heeft geleefd. Gewoonweg omdat de baby de darmflora al wat heeft ontwikkeld en de juiste darmbacteriën heeft meegekregen.

    Lees ook: Probiotica als je zwanger bent: goed voor jou en je baby

  • Je kind kan zich later beter concentreren

    In de eerste drie maanden van je zwangerschap ontwikkelen zich het hart, de hersenen en de lever van je baby. Wanneer je tijdens deze periode niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft je kind op latere leeftijd een grotere kans op onder meer concentratieproblemen en een leerachterstand.

    Vooral het eten van voldoende gezonde vetten is belangrijk, omdat dat de vorming van de hersentjes van je kind stimuleert. Dus “vetarm” eten, wat veel mensen doen, is juist niet goed. Kies dan wel voor de gezonde vetten.

Motivatie voor JEZELF

Ik hoop dat je zo al genoeg motivatie hebt voor je baby hebt om tijdens je zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Maar gezond leven is ook superbelangrijk voor JEZELF, zeker tijdens je  zwangerschap. Het is geen excuus om alle remmen los te gooien.

Door nu gezonde keuzes te maken verlaag je het risico voor jezelf op zwangerschapsdiabetes. Dat is belangrijk, want zwangerschapsdiabetes kan leiden tot een grotere baby, een moeilijke bevalling en een hoger risico op een postnatale depressie. Laat de suikers daarom staan.

Geen onnodige kilo’s

Een bijkomend voordeel is dat je niet te dik wordt en genoeg energie overhoudt om van je zwangerschap te genieten. Je slaapt beter en bent minder vergeetachtig. Je bevalling zal soepeler verlopen en je herstelt sneller.

Als je teveel aankomt (meer dan 18 kilo, zie ook de tabel verderop) heb je een hoger risico op hoge bloeddruk, rugklachten, vermoeidheid, kortademigheid, aambeien, kuitkrampen en pijnlijke gewrichten.

Als je zelf niet goed weet hoe je dit aan moet pakken, kan ik je hierbij helpen. In drie weken tijd leer ik je kiezen voor de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten met behulp van de Zwanger Puur Gezond Kuur.

Lees ook: Hoeveel mag je aankomen tijdens je zwangerschap?

Als je het zo bekijkt is het denk ik ook voor jou al makkelijker om gezonde keuzes te gaan maken. Uit respect voor je eigen lichaam en voor je baby.

Goed voor jou en je baby

Mijn tip aan jou is om je dag altijd gezond te beginnen met een voedzaam ontbijt. Je voelt je dan meteen heerlijk gezond zodat het makkelijker is om de rest van de dag ook gezonde keuzes te maken.

Als je met een goed ontbijt de dag begint dan dan voel je je ook verzadigd zodat je niet steeds aan eten denkt, wel zo rustig in je hoofd. Kijk eens naar de Zwanger Puur Gezond Kuur. Je ontvangt heerlijke gezonde recepten, een trainingsvideo en informatie over een gezonde zwangerschap. Goed voor jou en je baby.

Veel liefs,
Thecla

Thecla Dekker, voedingscoach

Thecla Dekker
Voedingscoach, hormoonfactortrainer en moeder van Lotte (2013) en Boris (2017)

PS: Snoep jij ook meer tijdens je zwangerschap? Laat op de website je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!