Hoe kun je het beste eten als je zwanger bent? Zodat je jezelf en je baby het beste mee geeft? Hierover kan ik hele boeken vol schrijven en ik heb er ook speciaal een cursus over gemaakt (Zwanger Puur Gezond Kuur), inclusief recepten. Maar hier geef ik je alvast een paar belangrijke richtlijnen.

Begin bij de basis

Over gezonde voeding bestaan veel verschillende visies. Maar over de basis verschijnen steeds meer onderzoeken en ze wijzen allemaal in één richting: Clean Eating.

Dat wil zeggen zoveel mogelijk verse, pure producten in de juiste balans van koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Als je zwanger bent zijn er een paar belangrijke extra richtlijnen, die ik je in de Zwanger Puur Gezond Kuur geef.  Ook is het raadzaam om bepaalde supplementen te nemen tijdens je zwangerschap.

Ik geef je hier een aantal basis principes, waar je direct mee aan de slag kunt:

1: Eet véél en gevarieerd groente

Het allerbelangrijkste wat je in deze periode kunt doen is zo veel mogelijk en zo gevarieerd mogelijk groente eten. Minimaal 300 gram per dag of liever nog 500 gram. Dit kun je verspreiden over de hele dag. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; denk bijvoorbeeld aan een groene smoothie, rauwe groenten als snack, een salade of gestoomde groenten.

Neem bij voorkeur biologische groente, omdat je kindje extra gevoelig is voor toxische stoffen uit bestrijdingsmiddelen. Vind je dit te duur? Kijk dan of je misschien op andere dingen kunt bezuinigen (zoals snoep :-). In de online Zwanger Puur Gezond Kuur geef ik je aantal budgettips. Ook leer ik je daarin waar je voor wat betreft groente op moet letten als je zwanger bent.

2: Eet veel gezonde vetten

In mijn praktijk merk ik dat veel zwangere vrouwen nog steeds kiezen voor vetarm eten en voor light producten. Dit is gebaseerd op verouderde, onjuiste wetenschap en het is extra riskant als je zwanger bent. Want steeds meer onderzoeken wijzen uit dat je juist vrij veel vetten nodig hebt voor je huid, je hormoonhuishouding, de opname van vitamines en mineralen en voor je hersenen. Je hebt ook minder kans op vergeetachtigheid als je voldoende goede vetten eet.

Neem dan wel de goede vetten en geen frites met mayonaise, pizza of een gehaktbal met jus. Kies in plaats daarvan voor gezonde vetten uit onder meer avocado, noten, zaden, pitten, vette vis (maar niet rauw), olijfolie.

3: Eet meer eiwitten dan normaal

Let er op dat je wat meer eiwitten binnenkrijgt dan normaal, want als je zwanger bent neemt je eiwitbehoefte toe. Eiwitten zijn extra nodig voor de groei van je baby en ze helpen jou bij het neutraal houden van je bloedsuikerspiegel. Dat is eigenlijk het grootste geheim van een goed gewicht ook tijdens je zwangerschap. Zorg er daarom voor dat je bij elke maaltijd ook iets van eiwitten neemt.

Kies dan niet voor zuivel, want dat kan je darmen beschadigen en je spijsvertering zwaar belasten. Mijn ervaring is dat wanneer cliënten geen zuivel meer eten, klachten als eczeem, een opgeblazen buik, winderigheid en andere darmproblemen verdwijnen. Met name zuivel dat van de koe afkomt, is voor je darmen zwaar om te verteren.

4: Kies alleen de goede koolhydraten

Koolhydraten staan tegenwoordig in een kwaad daglicht, je wilt niet weten hoeveel mensen ik in mijn praktijk zie die “koolhydraatarm eten”. Op zich is daar trouwens niets mis mee, als je het maar wel op de goede manier aanpakt. Zéker als je zwanger bent, want je kunt niet zonder de juiste koolhydraten en je baby ook niet. Let daarom even goed op :-).

Wat ik vaak mis zie gaan is het volgende: een zwangere vrouw gaat koolhydraatarm eten door geen suikers meer te nemen. Dat is top! Maar vervolgens eet zij de hele dag wel brood, crackers, yoghurt, cruesli en ontbijtkoek. Dat zijn allemaal suikerbommetjes die voor pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen. En dat is extra riskant als je zwanger bent.

Telkens als je iets met (verborgen) suiker eet krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel. Je voelt je misschien even energiek en opgewekt. Dit gevoel verdwijnt één a twee uur later. Vaak word je dan moe en prikkelbaar en krijg je weer trek.

Hier word je niet alleen dik van, het is ook slecht voor je energie en de gezondheid van jou en je baby. Als je zo eet loop je een hoger risico op zwangerschapsdiabetes en je kindje heeft later meer kans op een levenslange worsteling met overgewicht. Kies daarom voor gezonde koolhydraten en eet daar genoeg van, want je kunt niet zonder…

De gezondheid van je baby begint in jouw buik

Hoe gezonder jij tijdens deze 9 maanden eet, hoe beter het is voor jou en voor je baby. Begin daarom met deze tips in praktijk te brengen. Je bevalling wordt er makkelijker door, je bent sneller weer fit en jouw kindje heeft er zijn of haar hele leven plezier van. De gezondheid van jouw baby begint in jouw buik 🙂

Veel liefs,

Thecla Dekker, voedingscoach