Vind jij het soms ook moeilijk om gezond te eten als je zwanger bent? Zelf ervaar ik toch een extra druk omdat ik niet alleen voor mezelf zorg maar ook voor mijn baby, herkenbaar? Je baby moet groeien, zijn of haar smaak ontwikkelen en dat allemaal op de voeding die jij tot je neemt!

Misschien eet jij super gezond, is het dan eigenlijk nodig om supplementen te slikken? Tijdens je zwangerschap heb je zoveel extra behoeften aan voedingsstoffen dat het zeker verstandig is om supplementen te slikken, hoe gevarieerd en gezond je ook eet.

Multivitaminen

Hierboven gaf ik het al even aan. Tijdens je zwangerschap heb je extra behoeften aan voedingsstoffen, daar is bijna niet tegenop te eten.

Was je in het begin van je zwangerschap ook zo misselijkheid? Zelf kon ik geen groente wegkrijgen en leefde ik op droge crackers met kaas, niet bepaald gezond. Maar dat was het enige waar ik niet meteen van ging kokhalzen.

De eerste paar weken miste ik daarom ook behoorlijk wat voedingsstoffen. Dat is één van de redenen dat een multivitaminen slikken zeker aan te bevelen is. Kies je er wel eentje speciaal voor zwangere vrouwen?

Magnesium

Magnesium is betrokken bij 300 biochemische lichaamsprocessen in je lichaam. Dit zal je vast niet zo heel veel zeggen. Heel simpel gezegd is magnesium onmisbaar voor je spieren, spijsvertering, gemoedsstand en voor je slaap.

Heb jij slaapproblemen of depressieve gedachtes? Het zou zo maar kunnen dat je een magnesiumtekort hebt.  Bj een tekort aan magnesium kun je minder goed in slaap komen en doorslapen. Heb je soms last van depressieve gedachtes  tijdens je zwangerschap of na je zwangerschap?  Denk aan je magnesiuminname!

Ik slik zelf al enige tijd magnesium tabletten. In het tweede trimester van mijn zwangerschap was mijn potje op en ik vergat een aantal weken om nieuwe te halen. Wat gebeurde er? Ik kreeg s ’nachts last van spierkrampen in mijn kuiten, niet heel prettig kan ik je vertellen.

Ik ben niet de enige die hier last van heeft. Heel veel zwangere vrouwen krijgen last van spierkrampen. Dit duidt heel simpel op een magnesiumtekort. Na drie dagen magnesiumtabletten slikken was ik meteen van mijn spierkrampen af!

Heb je een onweerstaanbare trek in chocolade? Ook dat kan duiden op een magnesium tekort. Dit kan ook met je hormoonhuishouding te maken hebben, dus misschien lost extra magnesium dit niet op.

Eet natuurlijk ook magnesiumrijke producten zoals avocado, peulvruchten, noten en zaden, bananen, vette vis en groene bladgroenten.

Vitamine D

Vitamine D heb je nodig voor je weerstand, sterke botten, je gemoedstand, maar ook voor het opnemen van bepaalde mineralen zoals calcium.

Ben jij ieder jaar na de feestdagen in januari  ziek, zwak en misselijk en heb je last van een winterdip? Vitamine D neem je op tijdens de zomermaanden en je bouwt een reserve op van drie maanden. Als je in september voor het laatst zonlicht hebt gezien , dan heb je in januari geen vitamine D voorraad meer. Dat kan een reden zijn dat je een verlaagde weerstand hebt en je neerslachtig voelt.

Het is belangrijk dat je buiten de zomermaanden om vitamine D suppleert. Als je zwanger bent heb je een extra behoeften aan vitamine D, zorg er nu zeker voor dat je deze vitamine niet tekort komt.

Omega 3

Omega 3 visvetzuren zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van je baby. Eet je twee keer per week vette vis? Super, toch wil ik je adviseren om ook omega 3 te suppleren tijdens je zwangerschap én als je borstvoeding geeft.

Ben jij soms ook zo vergeetachtig? Als je zelf een tekort aan omega 3 hebt, dan pakt de baby jouw voorraad af. Wat gebeurd er dan met je? Dan krijg jij last van vergeetachtigheid. Dat is ook al zo’n kwaal waar veel vrouwen last van hebben, herkenbaar?

Ook na de bevalling en zeker als je borstvoeding geeft is het belangrijk om te blijven suppleren. Zo krijg je zelf geen tekort en de hersenen van je kleintje groeien dan zo optimaal mogelijk.

Lees ook: Welke vis mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Probiotica

Probiotica slikken tijdens je zwangerschap is niet alleen bevorderlijk voor je eigen darmflora maar ook voor de darmflora van je baby. Vooral de laatste drie maanden van je zwangerschap wil ik je adviseren om speciale probiotica voor baby’s te slikken.

Meer over probiotica en zwangerschap lees je hier.

Waar kan ik het beste supplementen kopen?

Ik krijg vaak de vraag of het uitmaakt welke supplementen je koopt, ja dat maakt zeker uit. Supplementen welke niet bij de natuurdrogist te koop zijn zitten vaak vol met slechte hulpstoffen. Hierdoor zijn de vitamines niet goed opneembaar. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop!

Ga naar een goede natuurdrogist en laat je informeren. Zelf ben ik erg te spreken over het merk Royal Green (Vitaminstore).

Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen