Over het eten van vis tijdens je zwangerschap hoor je veel verschillende verhalen. Mag je nu wel of niet rauwe vis eten, zoals in sushi? En hoe zit het met verpakte zalm? Er zijn inderdaad een paar belangrijke richtlijnen. Lees hier mijn advies.
Lees eerst deze waarschuwingen over vis tijdens je zwangerschap
Vis is gezond en ook belangrijk als je zwanger bent. Maar laat ik beginnen met deze drie waarschuwingen:
- Vermijd vacuüm verpakkingen vanwege de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan voedselinfectie veroorzaken en dit kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Is de vis goed doorbakken of goed gesmoord, dan is de bacterie waarschijnlijk wel onschadelijk gemaakt, maar ik zou het risico niet nemen.
- Als je sushi of sashimi wilt eten, let er dan op dat het dagvers is en niet vacuüm verpakt is geweest. Vraag dit altijd na. Twijfel je, neem het dan niet.
- Vermijd roofvissen zoals paling, tonijn en zwaardvis. Deze soorten bevatten relatief veel kwik. Kwik kan zorgen voor nier, hersenen en leverschade schade bij je ongeboren baby.
Als je je aan deze drie richtlijnen houdt zit je goed. Daarnaast blijft er nog heel veel vis over die je juist wel kunt eten en die heel goed zijn voor jou en voor je baby! Bij voorkeur één of twee keer per week.
Lees ook: Hoeveel mag je aankomen als je zwanger bent?
Bepaalde soorten vette vis zijn juist GOED voor jou en je baby
Vette varianten zitten bomvol omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn bouwstoffen je hersenen, en ook voor het groeiende brein van je baby!
Tijdens je zwangerschap en tot 18 maanden na de geboorte maken de hersenen van je baby de snelste groei door. Als je dus tijdens je zwangerschap een tekort hebt aan omega 3 groeien de hersenen van je baby minder goed.
Dit kan betekenen dat je kleintje minder intelligent wordt, een achterstand ontwikkelt of concentratieproblemen krijgt. Zorg daarom dat er twee keer per week vette vis op tafel staat.
Vergeetachtig? Eet meer omega 3!
Omega 3 is trouwens niet alleen voor je baby belangrijk, maar ook voor jezelf! Want een tekort aan omega 3 vetten tijdens je zwangerschap lijdt tot vergeetachtigheid. Vaak wordt gedacht dat vergeetachtigheid nou eenmaal bij de zwangerschap hoort. Maar dat is onzin!
Vergeetachtigheid hoort er helemaal niet bij. Je lichaam geeft je een seintje dat je een tekort hebt aan omega 3 vetten. Alle voorraad die je nog aan omega 3 vetten hebt wordt aan de hersenontwikkeling van je ongeboren baby gegeven. Daarom wordt jij vergeetachtig.
Welke vis is WEL goed als je zwanger bent?
Vooral vette soorten zijn heel goed. Haal dit altijd vers en kies uit de volgende soorten:
- Haring
- Makreel (niet gerookt)
- Wilde zalm (niet gerookt).
- Kabeljauw
- Sardientjes
- Forel
Vermijd verpakkingen uit de supermarkt, kweekvis en gerookte soorten. Verpakte vis kan de listeriabacterie bevatten. Kweekvis, zoals zalm, bevat veel antibiotica en kleurstof. Gerookte vis kan voedselvergiftiging veroorzaken en is mogelijk kankerverwekkend. Kies daarom voor verse vis uit het rijtje hierboven.
Neem aanvullend Omega 3 supplementen
Eet je twee keer in de week vette vis? Super! Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam extra behoefte aan omega 3 vetten. Daarom adviseer ik je omega 3-supplementen te nemen tijdens je zwangerschap en ook tijdens je borstvoedingsperiode. Ga naar een goede natuurdrogist of naar Vitaminstore.nl en laat je adviseren welk omega 3 supplement goed is voor jou. Lees hier welke supplementen belangrijk zijn tijdens je zwangerschap
Vraag hier gratis de special met 7 Gezonde Zwangerschapssapjes aan
Veel liefs,
Thecla

Ik had een vraagje.
Ik ben 16 weken zwanger.
Ik eet 2x per week haring. En slik mama compleet met visolie is dit niet teveel van het goeie?
Liefs Sara.
Hi Sara,
Geen zorgen, je krijgt niet snel te veel omega 3 vetten binnen. Zeker nu je zwanger bent heb je juist extra nodig, voor de hersenontwikkeling van je kindje zijn omega 3 vetten heel belangrijk. Blijf deze ook slikken als je borstvoeding wilt en kunt geven. Geniet van je haring, geen zorgen! Liefs Thecla
Hoi Thecla,
Nuttige post dit! Ik at vaak gestoomde makreel, bv. in de salade of op een boterham.
Is dit vergelijkbaar met gerookte makreel of kan gestoomd wel?
Sardientjes zijn helaas alleen maar uit een blikje verkrijgbaar, of heb jij andere tips? Bij verschillende visspeciaalzaken of op de markt zijn ze niet verkrijgbaar (en zij geven trouwens ook aan dat het niet de tijd is dus misschien dat het daar ook mee te maken heeft).
Groetjes Puck
Gestoomde is gezonder dat gerookte 🙂