Welke vis is goed als je zwanger bent en welke NIET?

Welke vis is goed als je zwanger bent en welke NIET?

Over het eten van vis tijdens je zwangerschap hoor je veel verschillende verhalen. Mag je nu wel of niet rauwe vis eten, zoals in sushi? En hoe zit het met verpakte zalm? Er zijn inderdaad een paar belangrijke richtlijnen. Lees hier mijn advies.

Lees eerst deze waarschuwingen over vis tijdens je zwangerschap

Vis is gezond en ook belangrijk als je zwanger bent. Maar laat ik beginnen met deze drie waarschuwingen:

 1. Vermijd vacuüm verpakkingen vanwege de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan voedselinfectie veroorzaken en dit kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Is de vis goed doorbakken of goed gesmoord, dan is de bacterie waarschijnlijk wel onschadelijk gemaakt, maar ik zou het risico niet nemen.
 2. Als je sushi of sashimi wilt eten, let er dan op dat het dagvers is en niet vacuüm verpakt is geweest. Vraag dit altijd na. Twijfel je, neem het dan niet.
 3. Vermijd roofvissen zoals paling, tonijn en zwaardvis. Deze soorten bevatten relatief veel kwik. Kwik kan zorgen voor nier, hersenen en leverschade schade bij je ongeboren baby.

Als je je aan deze drie richtlijnen houdt zit je goed. Daarnaast blijft er nog heel veel vis over die je juist wel kunt eten en die heel goed zijn voor jou en voor je baby! Bij voorkeur één of twee keer per week.

Lees ook: Hoeveel mag je aankomen als je zwanger bent?

Bepaalde soorten vette vis zijn juist GOED voor jou en je baby

Vette varianten zitten bomvol omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn bouwstoffen je hersenen, en ook voor het groeiende brein van je baby!

Tijdens je zwangerschap en tot 18 maanden na de geboorte maken de hersenen van je baby de snelste groei door. Als je dus tijdens je zwangerschap een tekort hebt aan omega 3 groeien de hersenen van je baby minder goed.

Dit kan betekenen dat je kleintje minder intelligent wordt, een achterstand ontwikkelt of concentratieproblemen krijgt. Zorg daarom dat er twee keer per week vette vis op tafel staat.

Vergeetachtig? Eet meer omega 3!

Omega 3 is trouwens niet alleen voor je baby belangrijk, maar ook voor jezelf! Want een tekort aan omega 3 vetten tijdens je zwangerschap lijdt tot vergeetachtigheid. Vaak wordt gedacht dat vergeetachtigheid nou eenmaal bij de zwangerschap hoort. Maar dat is onzin!

Vergeetachtigheid hoort er helemaal niet bij. Je lichaam geeft je een seintje dat je een tekort hebt aan omega 3 vetten. Alle voorraad die je nog aan omega 3 vetten hebt wordt aan de hersenontwikkeling van je ongeboren baby gegeven. Daarom wordt jij vergeetachtig.

Welke vis is WEL goed als je zwanger bent?

Vooral vette soorten zijn heel goed. Haal dit altijd vers en kies uit de volgende soorten:

 • Haring
 • Makreel (niet gerookt)
 • Wilde zalm (niet gerookt).
 • Kabeljauw
 • Sardientjes
 • Forel

Vermijd verpakkingen uit de supermarkt, kweekvis en gerookte soorten. Verpakte vis kan de listeriabacterie bevatten. Kweekvis, zoals zalm, bevat veel antibiotica en kleurstof. Gerookte vis kan voedselvergiftiging veroorzaken en is mogelijk kankerverwekkend. Kies daarom voor verse vis uit het rijtje hierboven.

Neem aanvullend Omega 3 supplementen

Eet je twee keer in de week vette vis? Super! Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam extra behoefte aan omega 3 vetten. Daarom adviseer ik je omega 3-supplementen te nemen tijdens je zwangerschap en ook tijdens je borstvoedingsperiode. Ga naar een goede natuurdrogist of naar Vitaminstore.nl en laat je adviseren welk omega 3 supplement goed is voor jou. Lees hier welke supplementen belangrijk zijn tijdens je zwangerschap

Vraag hier gratis de special met 7 Gezonde Zwangerschapssapjes aan

Veel liefs,
Thecla

Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen
Zwanger Puur Gezond Kuur - voor gezond eten tijdens je zwangerschap

Een goed gewicht tijdens je zwangerschap?

Ben je zwanger en wil je graag het beste eten voor jou en het kindje in je buik? Doe dan de Zwanger Puur Gezond Kuur.

Je ontdekt hoe je:

 • Het beste eet voor jou en je baby
 • Niet teveel aankomt
 • Zoveel mogelijk energie houdt

JA, VERTEL MIJ MEER! >>

MEER TIPS VOOR JE ZWANGERSCHAP ONTVANGEN?

Wil je meer tips over jouw zwangerschap ontvangen? Vul hieronder je voornaam en email in en ontvang onze nieuwsbrief:

Bedankt voor je aanmelding.

Er ging iets mis, probeer het opnieuw.

2018-07-09T14:12:23+02:00

4 Comments

 1. Sara 6 juni 2017 om 12:02 - Antwoorden

  Ik had een vraagje.
  Ik ben 16 weken zwanger.
  Ik eet 2x per week haring. En slik mama compleet met visolie is dit niet teveel van het goeie?

  Liefs Sara.

  • Thecla 7 juni 2017 om 15:53 - Antwoorden

   Hi Sara,
   Geen zorgen, je krijgt niet snel te veel omega 3 vetten binnen. Zeker nu je zwanger bent heb je juist extra nodig, voor de hersenontwikkeling van je kindje zijn omega 3 vetten heel belangrijk. Blijf deze ook slikken als je borstvoeding wilt en kunt geven. Geniet van je haring, geen zorgen! Liefs Thecla

 2. puck 4 december 2018 om 19:22 - Antwoorden

  Hoi Thecla,

  Nuttige post dit! Ik at vaak gestoomde makreel, bv. in de salade of op een boterham.
  Is dit vergelijkbaar met gerookte makreel of kan gestoomd wel?
  Sardientjes zijn helaas alleen maar uit een blikje verkrijgbaar, of heb jij andere tips? Bij verschillende visspeciaalzaken of op de markt zijn ze niet verkrijgbaar (en zij geven trouwens ook aan dat het niet de tijd is dus misschien dat het daar ook mee te maken heeft).

  Groetjes Puck

  • Thecla 18 december 2018 om 09:57 - Antwoorden

   Gestoomde is gezonder dat gerookte 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en voor specifieke marketingdoeleinden.