Hoeveel mag je aankomen als je zwanger bent?

Hoeveel mag je aankomen als je zwanger bent?

Heb jij ontzettend veel honger tijdens je zwangerschap? Ben je bang om veel aan te komen en hoe veel kilo’s mag je eigenlijk aankomen tijdens je zwangerschap? Misschien ben je al op de helft van je zwangerschap en ben je nog maar 1 kilo aangekomen of misschien hoor jij bij die groep vrouwen die na 20 weken de 10 kilo extra aantikt op de weegschaal.

Hoeveel kwam ik aan tijdens mijn eerste zwangerschap?

Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik met 42 weken bevallen. Ik hield ontzettend veel vocht vast en leek voor mijn gevoel wel op een olifant. Ik leefde wel gezond maar wist lang nog niet zo veel over voeding als dat ik nu weet. Achteraf gezien heb ik niet altijd de meest  gezonde keuzes gemaakt.

Zo had ik tijdens mijn zwangerschap meer zin in zoete dingen en koos ik er regelmatig voor om een reep chocolade op te eten. Ik sportte voor mijn zwangerschap wel veel en ik had  daardoor een goed lichaam.

Lees ook: Thecla’s kraamweken en hoe zij weer terug komt op gewicht

Bang dat dit nooit meer goed zou komen

Tijdens mijn zwangerschap was ik ontzettend moe en na 16 weken was ik niet veel meer op de sportschool te vinden. Op het einde hield ik veel vocht vast en mede daardoor was ik bijna 20 kilo aangekomen. Ik was behoorlijk bang dat dit nooit meer goed zou komen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een zware baby had, mijn dochter woog ruim 4 kilo!

Nadat ik de bevalling achter de rug had verloor ik behoorlijk wat vocht, ik werd elke nacht wakker in een doorweekt bed met mijn eigen vocht! Ik kon letterlijk mijn shirt uitwringen boven een emmer en mede hierdoor warren de eerste 15 kilo er binnen twee weken weer af.

Ik gaf mijn dochter borstvoeding en mijn grote baby had ontzettend veel honger. Gevoelsmatig lag ze de hele dag aan mijn borst te drinken, dit zorgde ervoor dat ik binnen zes weken weer op mijn oude gewicht zat. Zorgen gemaakt om niks dus!

Krijg je je oude lichaam weer terug?

Maak jij je ook weleens zorgen of je je oude lichaam weer terug krijgt? Natuurlijk gaat het bij de ene persoon makkelijker en sneller dan bij de ander.

Veel factoren spelen hierbij een rol zoals bijvoorbeeld je leeftijd. Iemand van 25 komt makkelijker weer in vorm dan iemand van 35 jaar.

Heb je veel gesport voordat je zwanger werd? Dan zal je lichaam sneller in vorm komen dan wanneer je niet aan sport deed. Sport je nog nu je zwanger bent? Helemaal top, dan maak je het je lichaam nog makkelijker om weer slank te worden.

Lees ook: Is sporten tijdens je zwangerschap wel zo gezond?

Had je een buikje voordat je zwanger werd, ga er dan niet vanuit dat je na je bevalling dat buikje zomaar kwijt raakt. Wees reëel voor jezelf. Wat voor lichaam had je voordat je zwanger werd? Dat lichaam kun je echt weer terug krijgen mits je niet helemaal los gaat tijdens je zwangerschap.

Maar wat is nu normaal om aan te komen tijdens je zwangerschap?

Hier de feiten op een rijtje:

In je lichaam Extra Kg
De baby 3-4 kg
Extra vetreserves op heupen, billen en dijen 2,5 kg
Vocht 2,5 kg
Extra bloed en vloeistoffen 1,5 kg
Grotere blaas 1 kg
Vruchtwater 1 kg
Placenta 0,7 kg
Borsten 0,5 kg
Totaal 12 – 13 kg

Als je naar bovenstaand schema kijkt zou je ongeveer tussen de 12-13 kilo aan mogen komen tijdens je zwangerschap. Maar dit is een gemiddelde en iedere vrouw is uniek. Er zijn vrouwen die ontzettend veel vocht vasthouden en die daardoor wat meer aankomen en er zijn vrouwen die wat minder aankomen.

Hoeveel kom jij aan?

Ben je tenger gebouwd? Dan is de kans groot dat je lichaam extra vetreserves gaat opslaan tijdens je zwangerschap. Je hebt dan simpel gezegd gewoon wat meer nodig. Grote kans dat jij wat meer aankomt. Maar niet getreurd, in veel gevallen heb je deze vetreserves ook echt nodig. Na de bevalling ga je misschien wel borstvoeding geven en dat kost je lichaam ontzettend veel energie. Je zult zien dat je deze extra kilo’s zo weer kwijt bent.

Heb je een normaal gewicht? Dan is het mooi als je rond de 12 kilo aankomt. Heb je last van overgewicht? Zorg er dan voor dat je niet te veel aankomt tijdens je zwangerschap. Je hebt al genoeg reserves, dus de extra kilo’s die je aankomt zijn minder nodig dan bij iemand die geen overgewicht is. Probeer als je overgewicht hebt om niet boven de 8 kilo uit te komen.

Hoe veel mag ik per week aankomen?

Veel vrouwen vragen mij hoe veel ze mogen aankomen per week. Als we er vanuit gaan dat je een normaal gewicht hebt en 12 kilo aankomt tijdens je zwangerschap dan geeft onderstaand tabel een mooi richtlijn. Misschien kom jij juist de laatste weken van je zwangerschap wat meer aan en de eerste wat minder. Daarom is het een richtlijn, het belangrijkste is dat je gezond eet!

Periode Zwangerschap Hoeveel gemiddeld aankomen
Tussen week 01 en week 12 0 kg
Tussen week 13 en week 20 3 kg
Tussen week 21 en week 30 6 kg
Tussen week 30 en week 36 3 kg
Tussen week 37 en week 40 0 kg
TOTAAL 12 kg

Help! Ik kom zo snel aan

Merk je dat je veel aankomt tijdens je zwangerschap? Hoe komt dat? Eet je meer dan dat je voor je zwangerschap deed? Beweeg je veel minder dan voorheen? Lukt het je om nog te sporten? Probeer in ieder geval om lekker te blijven bewegen. Je kunt bijvoorbeeld twee keer op een dag een half uur gaan wandelen.

Van veel vrouwen hoor ik dat ze ontzettend veel behoeften hebben om zoetigheid te eten. Chocolade, snoepjes, koekjes, je discipline om deze ongezonde voedingsmiddelen te laten staan is misschien net iets minder sterk.

Lees ook: Supplementen? Neem deze als je zwanger bent

Misschien voel je je ook nog ontzettend moe en dan kan het nog lastiger zijn om niet te grijpen naar die zoete dingen. Probeer echt te bedenken dat alles wat jij eet én drinkt ook naar je baby gaat!

Weet je van jezelf dat je tijdens je zwangerschap veel chocolade eet, weet dan ook dat je baby in zijn latere leven meer de behoeften ontwikkeld voor zoete dingen. Dit wil je liever niet toch? Daarnaast heb je ook meer kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Als laatste, alles wat je er nu aan eet dat kost je na je bevalling extra veel moeite om eraf te krijgen.

Wil je hulp om gezond te eten tijdens je zwangerschap?

Lijnen tijdens je zwangerschap is uit den boze. Als je afvalt dan ontstaan er giftige stoffen en deze gaan dan ook naar je baby. Maar met gezond eten tijdens je zwangerschap is niks mis, dit moet je juist doen.

Als jij gezond eet  tijdens je zwangerschap dan heb je sneller je oude figuur weer terug. Ook niet geheel onbelangrijk, als je gezond eet dan geef je je baby de beste start. Hij of zij zal dan een voorkeur ontwikkelen voor gezonde voedingsmiddelen in plaats van een voorkeur voor chocolade en koekjes.

Wil je hier meer mee doen? Dan is de Zwanger Puur Gezond Kuur iets voor jou! Hierin helpen we je om gezonde keuzes te maken. Op deze manier kom je niet onnodig veel kilo’s aan én geef je je baby de beste start die hij of zij kan wensen!

Wat doe jij er zelf aan om gezond te blijven eten en bewegen? Heb je een craving, extra trek of misschien wel minder trek?

Veel liefs,

Thecla, (natuur)voedingscoach, fitte moeder en zwanger van een tweede

PS: Wil jij niet teveel aankomen tijdens je zwangerschap én je baby de beste start geven? Dan is de Zwanger Puur Gezond Kuur iets voor jou!

Zwanger Puur Gezond Kuur - voor gezond eten tijdens je zwangerschap

Een goed gewicht tijdens je zwangerschap?

Ben je zwanger en wil je graag het beste eten voor jou en het kindje in je buik? Doe dan de Zwanger Puur Gezond Kuur.

Je ontdekt hoe je:

 • Het beste eet voor jou en je baby
 • Niet teveel aankomt
 • Zoveel mogelijk energie houdt

JA, VERTEL MIJ MEER! >>

MEER TIPS VOOR JE ZWANGERSCHAP ONTVANGEN?

Wil je meer tips over jouw zwangerschap ontvangen? Vul hieronder je voornaam en email in en ontvang onze nieuwsbrief:

Bedankt voor je aanmelding.

Er ging iets mis, probeer het opnieuw.

2018-07-19T12:01:10+02:00

4 Comments

 1. Sara 2 januari 2018 om 20:02 - Antwoorden

  hoi Thecla, ik ben 5 weken zwanger en heb flinke overgewicht (103 kilo op 1.60m). Ik ben in een aantal jaar geleidelijk aan 15 kg afgevallen. Ik ben redelijk fit doordat ik dagelijks minimaal tienduizend stappen loop.
  Ik heb al veel gelezen dat lijnen niet de bedoeling is als je zwanger bent, maar gezond eten wel. Ik snoep normaal veel, vooral veel chocolade. Nu ik weet dat ik zwanger ben ben ik acuut gestopt met snoepen. Mijn eigen lichaam en afval-verleden kennende weet ik dat ik afval zodra ik stop met snoepen. Nu lees ik hier dat als je afvalt de giftige stoffen die vrijkomen schadelijk kunnen zijn voor het kindje. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik zou ‘ moeten ‘ blijven snoepen om dit te voorkomen? Kan je me hier wat duidelijkheid over geven? Ik zit er best mee in mijn hoofd.
  Groeten, Sara

  • Thecla 5 januari 2018 om 12:07 - Antwoorden

   Hallo Sara,

   Bedankt voor je bericht, goed dat je mailt. Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap! Super dat je nu bewust met je gezondheid bezig bent.

   Als je afvalt dan gaat je lever deze afvalstoffen verwerken en deze komen in kleine mate bij je baby terecht. Echter is dit veel minder schadelijk dan suikers zoals in snoep zitten. Als je veel blijft snoepen en bewerkte producten blijft eten dan krijgt je kindje later de voorkeur ook zoete producten te eten. Daarnaast mist het al belangrijke vitaminen en mineralen. Vaak zeggen verloskundige dat je kindje wel pakt wat hij of zij moet pakken, maar als er weinig voedingsstoffen te pakken zijn gaat dat niet op.

   Ga niet bewust heel weinig eten, maar ga de juiste voeding eten. Kies voor veel gezonde vetten zoals avocado, kokosolie, ongebrande noten en zaden. Kies voor goede eiwitten zoals kip, ei, peulvruchten, quinoa en een beetje koolhydraten. Denk hierbij aan zoete aardappel, havermout, zilvervliesrijst.

   Vooral gezonde vetten en eiwitten verzadigen goed waardoor je minder de behoeften voelt om te snacken.Wees niet bang voor vetten, deze heb je altijd nodig en helemaal als je zwanger bent!

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Groetjes,
   Thecla

 2. Marla 16 juli 2018 om 10:13 - Antwoorden

  Hi Thecla, hoe komt het dat vrouwen in de taille een stuk breder zijn geworden? Gaat dat, als je tussen de 9 en 12 kg aangekomen bent, er na je zwangerschap weer van af? Wat als je gewend bent om zwaar te trainen (krachttraining)? Ik zie weleens dat vrouwen dan een kleinere buik hebben als ze zwanger zijn..
  Groetjes Marla

  • Thecla 16 juli 2018 om 12:33 - Antwoorden

   Hallo Marla,

   Als je zwanger bent wordt bij veel vrouwen de taille vaak minder. Omdat je buik ronder wordt en door de oestrogenen overal wat ronder..Mijn ervaring is dat de meeste vrouwen hun taille wel weer terug krijgen na de bevalling als je niet teveel bent aangekomen.

   Hoelang ben je nu zwanger, sport je nog? Als je gewend bent om krachttraining te doen, mag je dat blijven doen zolang dat goed voelt. Soms zie je inderdaad hele afgetrainde zwangere buiken. Deze vrouwen waren voordat ze zwanger werden dan al heel erg afgetraind en omdat ze hele sterke buikspieren hebben krijgen ze ook een minder grote buik. Het gevaar is wel dat deze vrouwen een grotere kans hebben op een diastase.

   Groetjes,
   Thecla
   Zwanger Puur Gezond

Geef een reactie

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en voor specifieke marketingdoeleinden.