Heb jij ontzettend veel honger tijdens je zwangerschap? Ben je bang om veel aan te komen en hoe veel kilo’s mag je eigenlijk aankomen tijdens je zwangerschap? Misschien ben je al op de helft van je zwangerschap en ben je nog maar 1 kilo aangekomen of misschien hoor jij bij die groep vrouwen die na 20 weken de 10 kilo extra aantikt op de weegschaal.

Hoeveel kwam ik aan tijdens mijn eerste zwangerschap?

Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik met 42 weken bevallen. Ik hield ontzettend veel vocht vast en leek voor mijn gevoel wel op een olifant. Ik leefde wel gezond maar wist lang nog niet zo veel over voeding als dat ik nu weet. Achteraf gezien heb ik niet altijd de meest  gezonde keuzes gemaakt.

Zo had ik tijdens mijn zwangerschap meer zin in zoete dingen en koos ik er regelmatig voor om een reep chocolade op te eten. Ik sportte voor mijn zwangerschap wel veel en ik had  daardoor een goed lichaam.

Lees ook: Thecla’s kraamweken en hoe zij weer terug komt op gewicht

Bang dat dit nooit meer goed zou komen

Tijdens mijn zwangerschap was ik ontzettend moe en na 16 weken was ik niet veel meer op de sportschool te vinden. Op het einde hield ik veel vocht vast en mede daardoor was ik bijna 20 kilo aangekomen. Ik was behoorlijk bang dat dit nooit meer goed zou komen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een zware baby had, mijn dochter woog ruim 4 kilo!

Nadat ik de bevalling achter de rug had verloor ik behoorlijk wat vocht, ik werd elke nacht wakker in een doorweekt bed met mijn eigen vocht! Ik kon letterlijk mijn shirt uitwringen boven een emmer en mede hierdoor warren de eerste 15 kilo er binnen twee weken weer af.

Ik gaf mijn dochter borstvoeding en mijn grote baby had ontzettend veel honger. Gevoelsmatig lag ze de hele dag aan mijn borst te drinken, dit zorgde ervoor dat ik binnen zes weken weer op mijn oude gewicht zat. Zorgen gemaakt om niks dus!

Krijg je je oude lichaam weer terug?

Maak jij je ook weleens zorgen of je je oude lichaam weer terug krijgt? Natuurlijk gaat het bij de ene persoon makkelijker en sneller dan bij de ander.

Veel factoren spelen hierbij een rol zoals bijvoorbeeld je leeftijd. Iemand van 25 komt makkelijker weer in vorm dan iemand van 35 jaar.

Heb je veel gesport voordat je zwanger werd? Dan zal je lichaam sneller in vorm komen dan wanneer je niet aan sport deed. Sport je nog nu je zwanger bent? Helemaal top, dan maak je het je lichaam nog makkelijker om weer slank te worden.

Lees ook: Is sporten tijdens je zwangerschap wel zo gezond?

Had je een buikje voordat je zwanger werd, ga er dan niet vanuit dat je na je bevalling dat buikje zomaar kwijt raakt. Wees reëel voor jezelf. Wat voor lichaam had je voordat je zwanger werd? Dat lichaam kun je echt weer terug krijgen mits je niet helemaal los gaat tijdens je zwangerschap.

Maar wat is nu normaal om aan te komen tijdens je zwangerschap?

Hier de feiten op een rijtje:

In je lichaamExtra Kg
De baby3-4 kg
Extra vetreserves op heupen, billen en dijen2,5 kg
Vocht2,5 kg
Extra bloed en vloeistoffen1,5 kg
Grotere blaas1 kg
Vruchtwater1 kg
Placenta0,7 kg
Borsten0,5 kg
Totaal12 – 13 kg

Als je naar bovenstaand schema kijkt zou je ongeveer tussen de 12-13 kilo aan mogen komen tijdens je zwangerschap. Maar dit is een gemiddelde en iedere vrouw is uniek. Er zijn vrouwen die ontzettend veel vocht vasthouden en die daardoor wat meer aankomen en er zijn vrouwen die wat minder aankomen.

Hoeveel kom jij aan?

Ben je tenger gebouwd? Dan is de kans groot dat je lichaam extra vetreserves gaat opslaan tijdens je zwangerschap. Je hebt dan simpel gezegd gewoon wat meer nodig. Grote kans dat jij wat meer aankomt. Maar niet getreurd, in veel gevallen heb je deze vetreserves ook echt nodig. Na de bevalling ga je misschien wel borstvoeding geven en dat kost je lichaam ontzettend veel energie. Je zult zien dat je deze extra kilo’s zo weer kwijt bent.

Heb je een normaal gewicht? Dan is het mooi als je rond de 12 kilo aankomt. Heb je last van overgewicht? Zorg er dan voor dat je niet te veel aankomt tijdens je zwangerschap. Je hebt al genoeg reserves, dus de extra kilo’s die je aankomt zijn minder nodig dan bij iemand die geen overgewicht is. Probeer als je overgewicht hebt om niet boven de 8 kilo uit te komen.

Hoe veel mag ik per week aankomen?

Veel vrouwen vragen mij hoe veel ze mogen aankomen per week. Als we er vanuit gaan dat je een normaal gewicht hebt en 12 kilo aankomt tijdens je zwangerschap dan geeft onderstaand tabel een mooi richtlijn. Misschien kom jij juist de laatste weken van je zwangerschap wat meer aan en de eerste wat minder. Daarom is het een richtlijn, het belangrijkste is dat je gezond eet!

Periode ZwangerschapHoeveel gemiddeld aankomen
Tussen week 01 en week 120 kg
Tussen week 13 en week 203 kg
Tussen week 21 en week 306 kg
Tussen week 30 en week 363 kg
Tussen week 37 en week 400 kg
TOTAAL12 kg

Help! Ik kom zo snel aan

Merk je dat je veel aankomt tijdens je zwangerschap? Hoe komt dat? Eet je meer dan dat je voor je zwangerschap deed? Beweeg je veel minder dan voorheen? Lukt het je om nog te sporten? Probeer in ieder geval om lekker te blijven bewegen. Je kunt bijvoorbeeld twee keer op een dag een half uur gaan wandelen.

Van veel vrouwen hoor ik dat ze ontzettend veel behoeften hebben om zoetigheid te eten. Chocolade, snoepjes, koekjes, je discipline om deze ongezonde voedingsmiddelen te laten staan is misschien net iets minder sterk.

Lees ook: Supplementen? Neem deze als je zwanger bent

Misschien voel je je ook nog ontzettend moe en dan kan het nog lastiger zijn om niet te grijpen naar die zoete dingen. Probeer echt te bedenken dat alles wat jij eet én drinkt ook naar je baby gaat!

Weet je van jezelf dat je tijdens je zwangerschap veel chocolade eet, weet dan ook dat je baby in zijn latere leven meer de behoeften ontwikkeld voor zoete dingen. Dit wil je liever niet toch? Daarnaast heb je ook meer kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Als laatste, alles wat je er nu aan eet dat kost je na je bevalling extra veel moeite om eraf te krijgen.

Wil je hulp om gezond te eten tijdens je zwangerschap?

Lijnen tijdens je zwangerschap is uit den boze. Als je afvalt dan ontstaan er giftige stoffen en deze gaan dan ook naar je baby. Maar met gezond eten tijdens je zwangerschap is niks mis, dit moet je juist doen.

Als jij gezond eet  tijdens je zwangerschap dan heb je sneller je oude figuur weer terug. Ook niet geheel onbelangrijk, als je gezond eet dan geef je je baby de beste start. Hij of zij zal dan een voorkeur ontwikkelen voor gezonde voedingsmiddelen in plaats van een voorkeur voor chocolade en koekjes.

Wil je hier meer mee doen? Dan is de Zwanger Puur Gezond Kuur iets voor jou! Hierin helpen we je om gezonde keuzes te maken. Op deze manier kom je niet onnodig veel kilo’s aan én geef je je baby de beste start die hij of zij kan wensen!

Wat doe jij er zelf aan om gezond te blijven eten en bewegen? Heb je een craving, extra trek of misschien wel minder trek?

Veel liefs,

Thecla, (natuur)voedingscoach, fitte moeder en zwanger van een tweede

PS: Wil jij niet teveel aankomen tijdens je zwangerschap én je baby de beste start geven? Dan is de Zwanger Puur Gezond Kuur iets voor jou!