Ben jij al 37 weken zwanger? Grote kans dat je baby van jou nu wel mag komen. Je bent al weken aan het fantaseren over hoe je kleine eruit zal zien. Lijkt hij op jou, op je partner of is het een mengelmoesje van beide? Wil jij je baby zo snel mogelijk ontmoeten? Lees dan hier mijn tips om je bevallig op te wekken.

Vanaf week 37 tot en met week 42 is het veilig om te bevallen, het kan vanaf week 37 ieder moment gebeuren maar het kan ook zo zijn dat je baby  nog 5 weken op zich laat wachten. Iedereen adviseert je waarschijnlijk om niet te gaan wachten op je baby en nog te genieten van je zwangerschap, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij ieder pijntje denk je “zal het nu dan eindelijk gaan beginnen, is dit een wee”? Je baby komt als het goed is wanneer hij of zij er klaar voor is. Het kan zijn dat je geduld even op de proef wordt gesteld. Maar kun je de natuur een handje helpen en je weeën op een natuurlijke manier opwekken?

Help, 42 weken zwanger!

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje was ik ervan overtuigd dat ik rond week 38 zou gaan bevallen, ik was zelfs immers ook rond die tijd op de wereld gekomen. Rond week 36 was de babykamer allang af, de vluchtkoffer stond klaar en ik was tiptop voorbereid.

Al 9 maanden lang was ik aan het fantaseren over hoe ze eruit zou zien, hoe ze ruikt en hoe mijn waarschijnlijk pijnloze bevalling zou zijn. Week 38 ging voorbij, ook week 39, 40 en na week 41 was mijn geduld was op!

Ik sliep niet meer vanwege mijn buik, moest 101 keer plassen op een dag, waggelde elke dag naar de supermarkt en ik werd steeds chagrijniger. Uiteindelijk had ik een afspraak staan in het ziekenhuis om mij met 42 weken in te laten leiden. De nacht voor de inleiding begonnen mijn weeën en is mijn dochter uiteindelijk toch nog uit haarzelf op de wereld gekomen.

Maar omdat ik al weken aan het wachten was, heb ik van alles geprobeerd om mijn bevalling op een natuurlijke manier op te laten wekken. Bij mij zonder succes, maar wie weet werkt het bij jou wel! Ik geef je wat tips:

Ga langs bij een acupuncturist

Vanaf week 36 kun je langs gaan bij een acupuncturist om daar je lichaam voor te laten bereiden op je bevalling. Verschillende studies hebben aangetoond dat de kans groot is dat je rond de uitgerekende datum bevalt als je hiernaar toegaat.

Het kan wel zo zijn dat je elke week moet terugkomen omdat er bijvoorbeeld bepaalde drukpunten in je lichaam niet in balans zijn, zogenoemde blokkades. Deze moeten dan door de acupunctuurnaaldjes worden open gezet.

Zelf ben ik na 40 weken zwangerschap naar een acupuncturist gegaan. De behandeling heb ik als pijnloos ervaren. Het is wel wat zweverig, ik kan me voorstellen dat je het misschien te zweverig vindt. Ben je uitgebreid verzekerd nu je zwanger bent? Dan is de kans groot dat het voor een deel wordt vergoed.

Ontspan bij een voetreflexoloog

Een voetreflexoloog masseert je voeten en je onderbenen met als doel ook weer bepaalde blokkades in je lichaam open te zetten. Door het stimuleren van drukpunten onder je voeten wordt de werking van het hormoon oxytocine geactiveerd. Dit hormoon helpt bij het samentrekken van je baarmoeder wat je nodig hebt tijdens de ontsluitingsfase.

Deze massage helpt je ook ontspannen waardoor oxytocine toeneemt en adrenaline afneemt. Heb je veel angst, stress en onrust in je lichaam dan heb je ook veel adrenaline en adrenaline remt je ontsluiting juist af.

Lees ook: hormonen wat doen ze met je?

Je bevalling opwekken door een vrijpartij

Het kan zijn dat jij er helemaal niet meer op zit te wachten maar je kunt je bevalling opwekken door met je partner te vrijen. Als je een orgasme krijgt dan trekt je baarmoeder samen en dit gebeurt ook als je een wee krijgt. Je lichaam kan hierdoor dus makkelijker op doorgaan.

Verder zit er in sperma een bepaald hormoon dat hetzelfde effect heeft. Mochten je vliezen zijn gebroken dan gelden deze adviezen absoluut niet. Wegens infectiegevaar mag je dan juist geen sex meer hebben.

Pittig eten om de bevalling om te wekken

Flink gekruid eten kan ook helpen om de bevalling op gang te brengen. Je darmen gaan vaak wat sneller werken als je pittig hebt gegeten en door de darmwerking kan het zo zijn dat je baarmoeder gaat samentrekken wat weeën kan veroorzaken.

Een ananas eten met een glaasje tonic erbij?

Misschien heb als je over tijd bent al de tip gekregen om een ananashart te eten en/of een glaasje tonic te drinken. Deze bevatten de stof kinine en dat zou een stimulerend effect hebben op de bevalling, echter is dit nooit aangetoond maar zeker het proberen waard.

Misschien helpt een van mijn  7 Gezonde Sappen je wel!

Bewegen om de bevalling op te weken

Van mij verloskundige kreeg ik als tip te gaan traplopen, te gaan fietsen en/of een flink stuk te gaan wandelen. Door de bewegingen hiervan kan je baarmoeder worden gestimuleerd om te gaan samentrekken en zo de bevalling op gang te brengen. Zelf ben ik een dag voor de bevalling van mijn zoon nog in een pretpark geweest en heb ik daar de hele dag geslenterd. Of dit geholpen heeft, wie weet!

Het strippen van je baarmoedermond

Als je de uitgerekende datum bent gepasseerd kun je je baarmoedermond laten strippen. Strippen, misschien heb je er nog nooit van gehoord, want wat is het precies?

De vruchtzak waar je baby in zit, zit vast aan je baarmoeder. Als je enige ontsluiting hebt dan kan je verloskundige met haar vinger ronddraaiende bewegingen maken rondom het hoofdje van je baby. Hierdoor maakt je lichaam het hormoon prostaglandine aan en dat maakt je baarmoedermond weker. De kans bestaat dat door deze actie ook je weeën opgang komen. Dit is natuurlijk het uiteindelijke doel van het strippen!

Wanneer een verloskundige dit doet is per praktijk verschillend. Soms doen ze het “al” na 40 weken en soms willen ze het na 41 weken en 3 of 4 dagen pas doen. Mijn verloskundige deed het liever niet voor de 41.4 weken.

Je kunt op internet heel veel horrorverhalen lezen over strippen. Dat het ontzettend veel pijn doet, je flink veel bloed kunt verliezen en ga zo maar door.

Mijn verloskundige wilde mij strippen met 41.4 weken, alleen mijn baarmoedermond was nog helemaal niet verweekt en daarom kon ze ook nog weinig doen, uiteindelijk heeft ze de baarmoedermond een beetje gemasseerd. Toch is die nacht wel mijn bevalling begonnen, zou het dan toch geholpen hebben?

Liefs,

Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

 

Ps: Heb jij nog een goede tip om je bevalling op gang te helpen? Laat het me weten in de comments, zo kunnen we elkaar een beetje helpen.