In Nederland slikt ruim 40% van de vrouwen tussen de 16 en 49 jaar de anticonceptiepil. Wat zijn de gevolgen als je zwanger wilt worden? Wat is mijn ervaring en hoeveel schade kan de hoeveelheid hormonen in de pil nu eigenlijk aanrichten?

Mijn ervaring met de pil

Toen ik last kreeg van jeugdpuistjes werd ik door mijn huisarts aan een zware pil gezet namelijk de Diana 35. Hier zitten ontzettend veel hormonen in, het voordeel is dat deze hormonen ervoor zorgen dat je puistjes weg gaan of aanzienlijk minder worden.

Lichamelijk merkte ik dat ik flink wat hormonen binnen kreeg. Mijn lichaam werd ronder en ik kwam wat kilo’s aan. Toen ik als begin twintiger op kamers ging in Amsterdam vond ik dat het tijd werd om over te stappen naar een lichtere pil en dat werd de Yasmin pil.

Negen maanden voordat ik weer ongesteld werd

Op een gegeven moment wilde ik geen hormonen meer slikken en stopte ik.

Het duurde negen maanden voordat mijn menstruatie zich weer aangekondigde, daar schrok ik behoorlijk van. Op dat moment had ik dus geen relatie en ook geen kinderwens, maar stel ik had dat wel gehad? Dan voelt negen maanden wachten totdat je samen aan je kinderwens kunt beginnen echt oneindig lang.

Maar wat gebeurde er lichamelijk met mij? Ik had enige tijd na het stoppen veel minder last van emotionele schommelingen, ik voelde mij een veel stabieler persoon. Ik verloor spontaan vijf kilo en mijn rondingen werden minder.

Herkenbaar? Ben je ook ooit met de pil gestopt en merkte je toen ook dat er lichamelijk van alles veranderde? Voor mij was het toen al duidelijk, de pil komt mijn lichaam niet meer in.

Wat doen de hormonen nu eigenlijk met je lichaam?

Het hormoon oestrogeen heeft ieder mens in zijn lichaam, jij dus ook. Vrouwen hebben aanzienlijk hogere oestrogeenwaardes dan mannen. Maar wat zijn oestrogenen ook alweer? Oestrogeen zorg voor de ontwikkeling van je vrouwelijke geslachtskenmerken zoals je borsten en je heupen. Het onderhoud je huid en zorgt voor stevige botten en daarnaast heeft oestrogeen veel te maken met je emotionele stabiliteit.

Te veel oestrogeen kan zorgen voor meer rondingen, cellulitis maar ook zorgt teveel oestrogeen ervoor dat je libido daalt. In de pil zitten kunstmatige oestrogenen en omdat je de pil iedere dag moet slikken heb je ontzettende hoge oestrogeenwaardes, net zoveel als een zwangere vrouw. Heftig hé?

Zwangere vrouwen gedragen zich een tikkeltje anders, ze hebben vaak last van emotionele schommelingen. Misschien herken je dit wel. De ene dag voel je je zielsgelukkig en de volgende dag zie je alles door een gitzwarte bril. Deze emotionele schommelingen ervaren ook veel mensen die de pil slikken en dat komt puur door de hoeveelheid oestrogenen die erin zitten dat zijn er namelijk veel, heel veel! Slik jij de minipil, of een pil waar volgens je huisarts weinig hormonen inzitten? Alsnog beïnvloedt dit flink je oestrogeenwaardes, minipil of niet.

De pil beïnvloedt 150 lichaamsfuncties negatief

Begin je al een beetje te schrikken? Een aantal onderzoekers beweert dat de pil 150 lichaamsfuncties negatief beïnvloed. Zo heeft de pil een negatieve invloed op je schildklier en dat kan één van de redenen zijn dat je door het gebruik van de pil wat kilo’s aankomt. Ook zorgt de pil ervoor dat je bloeddruk en je cholesterol kunnen gaan stijgen, je kunt vitamine B12 minder goed opnemen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Natuurlijk is het helemaal je eigen keuze om de pil wel óf niet te slikken. Het grote voordeel van de pil is natuurlijk dat je je cyclus zelf enigszins in de hand hebt. Ga je op vakantie en heb je geen zin om tijdens je vakantie met je tampons in de weer te zijn? Even een strip doorslikken en je hebt nergens last van.

Zwanger worden en de pil

Heb jij een zwangerschapswens en ben je van plan om te stoppen met de pil óf ben je misschien net gestopt? Vraag je je af hoe lang het duurt voordat je cyclus dan weer op gang komt? Daar is eigenlijk geen antwoord op te geven.

Zoals ik net al aangaf duurde het bij negen maanden voordat ik mijn eerste menstruatie weer had. Als ik een zwangerschapswens had gehad dan had ik dus negen maanden moeten wachten totdat ik mijn eerste eisprong weer had. Het kan ook anders gaan. Ik ken genoeg vrouwen die gestopt zijn met de pil omdat ze zwanger wilde worden en meteen ongesteld werden en snel zwanger waren.

Toch wil ik je als je een zwangerschapswens hebt adviseren om er rekening mee te houden dat het even kan duren voordat je cyclus weer op gang komt. Dit geld ook als je de minipil slikt.

Groetjes,

Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

PS: Welke anticonceptie gebruik jij op dit moment? Ben je laatst gestopt met het slikken van de pil en merkte jij ook veel lichamelijke veranderingen? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!