Ben jij voor het eerst zwanger? De adviezen vliegen je vaak om je horen als je zwanger bent, vaak goed bedoeld maar soms ook heel vervelend. Toch doe ik hier heel even aan mee ;). Want wat moet je zeker doen als je voor het eerst zwanger bent? Ik geef je 5 tips.

Eindelijk zwanger!

Als je voor het eerst zwanger bent heb je geen idee wat je te wachten staat.  Waarschijnlijk kun je aan niks anders denken dan aan je baby. Hoe gaat je leven er straks uitzien, hoe zal je als mama zijn en houd je nog wel tijd over voor jezelf? Daarnaast is je zwangerschap an zich al super spannend, hoe gaat je baby groeien, hoe herken je een wee en overleef je dat eigenlijk wel zo’n bevalling?

Ontzettend veel om over na te denken. Een eerste zwangerschap is ontzettend speciaal, alles is nieuw en je kunt het heel bewust meemaken. Als je voor een 2e of 3e keer zwanger bent dan ben je vaak al zo met je andere kindje bezig dat je zwangerschap voorbij vliegt.

Mijn tips om zeker te doen als je voor het eerst zwanger bent:

Tip 1: Lezen, lezen en nog eens lezen

Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, pak je waarschijnlijk meteen je laptop om te Googelen of deze test wel betrouwbaar is ;). Veel zwangere vrouwen Googelen de hele dag door over klachten, de babyuitzetlijst, de bevalling en ervaringen van andere vrouwen. Je kunt geen genoeg krijgen om alle informatie die er is in je op te nemen over zwanger zijn en kleine baby’s.

Zelf las ik ontzettend veel op internet over mijn zwangerschap, maar ook leende ik boeken in de bibliotheek. Ik wist op een gegeven moment bijna net zoveel als mijn eigen verloskundige. Toch bereid je je hierdoor wel heel goed voor op de komst van een baby en de tijd die komen gaat.

Maandag 24 september komt de nieuwe Zwanger Puur Gezond Kuur 2.0 uit met een spetterende aanbieding. Ook bevat de Kuur heel veel leuke en leerzame tips rondom je zwangerschap.

Tip 2: Bezoek een informatieavond over het geven van borstvoeding

Wil je graag borstvoeding geven? Dan is het zeker een aanrader om een informatieavond te bezoeken. Het klinkt heel suf, dat is het ook wel een beetje maar het is heel leerzaam.

Het komt vaak voor dat het een vrouw niet lukt om borstvoeding te geven. Ik wil niet suggereren dat het je wel lukt als je een informatieavond bezoekt, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Want hoe vaak voed je een baby, hoe leg je een baby aan, is er een limiet aan het geven van borstvoeding en welke kolf is nu geschikt voor wel borsttype? Toch handig om dit allemaal alvast een keer te horen.

Meer lezen over het geven van borstvoeding?

Tip 3: Profiteer van je me-time

Even naar de kapper of een uurtje naar de sportschool? Denk maar eens hoe vaak je even wat voor jezelf doet, straks heb je een baby die je niet zomaar even een uurtje alleen kunt laten.

Wil jij graag naar de schoonheidssalon, dan moet je vriend thuis zijn om op de kleine te passen. Dat komt er vaak op neer dat je in het weekend deze uurtjes kunt inplannen, maar dan wil je ook graag bij je partner zijn. Hierdoor schiet het er vaak bij in om tijd voor jezelf vrij te maken.

Vooral als je straks verlof hebt is het heerlijk om jezelf elke week te trakteren op een massage, kapper of een heerlijke pedicure te boeken.

Extra tip: Heb jij al de gratis 7  Gezonde Sapjes  aangevraagd die je een beetje  kunnen helpen om zwangerschapsklachten te verminderen

Tip 4: Schrijf je in voor hypnobirthing

Hypnobirthing is een hit geworden dankzij Doutzen Kroes die een hele fijne en makkelijke bevalling heeft gehad door het volgen van een cursus hypnobirthing. Geen idee wat hypnobirthing is? In vijf bijeenkomsten van 2,5 uur leer je samen met je partner alles over ontspannen en loslaten tijdens je bevalling. Dit kun je in groepsverband of privé doen. Je gaat ademhalingstechnieken oefenen om zelfhypnose aan te leren.

Thuis moet je ook flink aan de bak, want deze ademhalingsoefeningen moet je alvast gaan oefenen zodat je dat straks makkelijk kunt toepassen als je bevalling begint.

Zelf heb ik geen hypnobirthing gedaan, maar ik heb alleen maar positieve verhalen gehoord! Mijn eerste bevalling was een zware bevalling en ik denk dat het er mee te maken had omdat ik in paniek raakte van de pijn. De tweede keer wist ik wat mij te wachten stond en raakte ik in een soort trance waardoor de weeën dragelijker waren. In pijnloos bevallen geloof ik niet, maar als je goed naar je lichaam luistert zal het je bevalling zeker vergemakkelijken.

Tip 5: Shop flink wat babykleertjes

Op de meeste uitzetlijsten staat dat je drie pakjes in maat 50 en vier in maat 56 in huis moet hebben. Als je je hieraan houdt dan kun je nog weleens in de problemen raken. Baby’s spugen veel, heel veel én ze poepen lang niet altijd in hun luier.

Het is geen uitzondering om je baby drie keer op een dag schone kleren aan te moeten trekken. Heb je dan maar drie setjes in huis dan moet je heel snel gaan wassen, geen pretje toch? Verwen jezelf, babyshoppen is ook nog eens het allerleukste wat er is!

Mijn 7 favoriete newborn musthaves!

Bonustip: Ga gezond eten

Het is ontzettend belangrijk om tijdens je zwangerschap gezond te eten. Hierdoor voel je je fit, gaat je weerstand omhoog, heb je minder last van zwangerschapskwaaltjes en kom je niet onnodig veel kilo’s aan.

Ook heeft gezond eten veel invloed op je baby, op de smaakontwikkeling, je baby heeft minder kans op darmkrampjes en je kindje zal op latere leeftijd minder kans hebben op gezondheidsklachten.

In de nieuwe Zwanger Puur Gezond Kuur ontvang je weekmenu’s een trainingsvideo en ontzettend veel tips voor een gezonde zwangerschap.

Veel liefs,

Thecla Dekker, voedingscoach op het gebied van hormonen

PS: Maandag 24 september komt de nieuwe Zwanger Puur Gezond Kuur 2.0 uit met een spetterende aanbieding. Houd je mailbox in de gaten! Sta jij nog niet op mijn lijst? Schrijf je dan snel hier in.