Ben je al een tijdje bezig om zwanger te worden en vraag je je af hoe je merkt dat je zwanger bent? Ben je benieuwd of je snel aan je lichaam voelt of je zwanger bent of merk je hier in het begin nog niks van?

De ene persoon voelt zich met vier weken al op en top zwanger, terwijl de ander er pas met acht weken achter komt en helemaal niks doorhad. Toch voelen de meeste vrouwen aan hun lichaam dat er iets aan het veranderen is. Soms besef je achteraf ineens waarom je zo moe was of sneller geïrriteerd reageerde tegen je partner.

De eerste indicatie: niet ongesteld…

Zelf ben ik nu voor de tweede keer zwanger. De eerste keer dat ik zwanger was had ik dit heel snel door, namelijk al voordat ik vijf weken zwanger was. Ik werd niet ongesteld en mijn borsten deden ontzettend pijn en waren een ruime cup gegroeid, hierdoor had ik het vermoeden zwanger te zijn.

…en snel moe

Toen de zwangerschapstest positief was kwam daar de eerste twaalf weken een ongekende vermoeidheid bij. Een fietstochtje naar de supermarkt voelde alsof ik mij een uur in de sportschool had uitgesloofd. Herkenbaar?

Veel zwangere vrouwen worden de eerste twaalf weken van hun zwangerschap overspoeld met vermoeidheid. Dat is ook niet zo gek want van binnen gebeurd er een hele boel. Na twaalf weken is je baby eigenlijk al helemaal af, het moet alleen nog heel erg flink groeien.

Zelfs als de test negatief is

Heb jij al een test gedaan en geeft deze aan dat je niet zwanger bent? Niet getreurd, je kunt nog steeds zwanger zijn. Je bevruchting vindt plaats tijdens je ovulatie. De innesteling in je baarmoeder kan dan nog wel twaalf dagen op zich laten wachten. Pas op het moment dat de innesteling heeft plaats gevonden dan gaat je lichaam het bekende HCG hormoon aanmaken.

zwangerschapstest - hoe merk je dat je zwanger bent

Als de HCG waardes in je urine hoog genoeg zijn dan geeft een zwangerschapstest aan dat je zwanger bent. In mijn geval deed mijn lichaam er even over voordat mijn eicel zich had ingenesteld. Een week nadat ik ongesteld had moeten worden deed ik een test en deze was negatief. Achteraf bleek dat ik al volop zwanger was, maar mijn HCG waardes waren nog niet hoog genoeg voor de test en dat kwam dus omdat de eicel zich laat had ingenesteld.

Wist je dat je tijdens de innesteling wat bloed kunt verliezen?

Hoe merk je nog meer dat je zwanger bent?

Hetzelfde HCG hormoon kan ervoor zorgen dat je je misselijk voelt. Daaraan merken veel vrouwen dat ze zwanger zijn. Loopt normaal het water in je mond bij het zien van verse aardbeien, het kan zomaar zijn dat je deze aardbeien nu voor geen mogelijkheid weg krijgt.

Meestal helpt het om geen lege maag te hebben, je maagwand kan dan geïrriteerd raken en dit zorgt ervoor dat je sneller misselijk wordt. Ook je reukvermogen wordt sterker. Leef je normaal op koffie? Veel vrouwen kunnen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap niet tegen de geur van koffie en andere bittere geuren.

Waarom komt dit toch? Het hormoon oestrogeen is hier de boosdoener van. Dus merk je dat je reuk en je smaak verandert? Het kan zo maar zijn dat je zwanger bent!

Grotere borsten

Kun je voordat je twaalf weken zwanger bent al aan je lichaam zien dat je zwanger bent? Ja dat kan zeker. Laten we beginnen bij je borsten. Weet je nog dat je borsten als puber gingen groeien en dat dit best een beetje pijn deed?

Al in het prille begin van je zwangerschap kunnen je borsten tot wel twee cups groeien en dat kan best pijnlijk zijn. Misschien is je partner hier erg blij mee, geef wel even aan dat hij of zij hier beter niet teveel aan kan zitten dat kan nogal pijnlijk zijn.

Worden je tepels groter en donkerder? Ook dit kan al snel gebeuren. Het is heel nuttig want als de baby er is kan deze je borsten makkelijk vinden om hier melk uit te drinken.

Een buikje…

Denk je al een buikje te hebben? Het zou zomaar kunnen want vanaf week één begint je baarmoeder met groeien. Ben je al eerder zwanger geweest? Dan groeit je baarmoeder in het begin sneller en kun je dus vrij snel een buikje krijgen.

Maar het kan ook zijn dat het bij jou even op zich wacht, dit is per persoon verschillend. Als je op je rug ligt kun je vaak vanaf week zeven een harde bal boven je schaamstreek voelen, dit is je groeiende baarmoeder. Het kan ook zijn dat je buik groter wordt doordat je last hebt van obstipatie.

Doordat je hormonen veranderen, moeten je darmen wat harder werken en dit kan zorgen voor flinke verstoppingen. Het kan zomaar zijn dat je drie dagen niet naar het toilet kunt en dan hoef ik niet te vertellen dat je buik behoorlijk gaat opzetten. Daarnaast houd je vaak wat extra vocht vast en dan lijkt het alsof je al een zwangerschapsbuikje hebt maar eigenlijk zijn het je darmen.

Elk half uur naar het toilet

Zijn er nog meer symptomen waar je aan kunt merken dat je zwanger bent? Ja zeker, moet jij elk half uur naar het toilet? Door een veranderde hormoonhuishouding pompt je lichaam meer bloed door je nieren waardoor je blaas sneller vol zit en je vaker naar het toilet moet.

Daarnaast gaat je baarmoeder groeien en deze kan flink op je blaas drukken. Hierdoor kun je continu het gevoel hebben dat je moet plassen, zonder dat er echt een flinke plas uitkomt. Misschien vervelend maar waar.

Ben je snel geïrriteerd?

Waar je hormonen als laatste een flinke invloed op kunnen hebben dat is je humeur. Ben je snel geïrriteerd? Is je lontje net wat korter? Ach het zijn gewoon je hormonen, en de komende negen maanden mag je dat gewoon als excuus gebruiken. Heb je ook flinke last van vermoeidheid, dat helpt natuurlijk ook niet mee om opgewekt te blijven.

Doe de test

Herken jij veel symptomen? Ren dan snel naar de winkel voor een test. Door de wisselende hormoonbalans moet je lichaam flink wennen aan de nieuwe situatie, maar veel vrouwen hebben na twaalf weken al veel minder kwaaltjes.

Energie komt weer terug, obstipatie wordt minder en ook je humeur wordt weer beter. Herken jij helemaal geen symptomen? Dan kun je evengoed gewoon zwanger zijn, je hebt dan gewoon ontzettend veel geluk!

Wil je meer tips ontvangen voor een Gezonde Zwangerschap? Meld je dan hier aan voor de ZwangerPuurGezond Nieuwsbrief…

Groetjes,

Thecla Dekker, Voedingscoach op het gebied van hormonen

PS: Hoe merkte jij dat je zwanger was? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!