Gaan jouw hormonen ook vaak met je aan de haal nu je zwanger bent? Het ene moment voel je je extreem gelukkig en het andere moment extreem ongelukkig, klinkt dit herkenbaar? Word je heel snel boos, kun je soms niet meer relativeren en plak je je omgeving regelmatig achter het behang (zij jou waarschijnlijk ook ;))? Grote kans dat je af en toe last hebt van je hormonen.

Wist je dat je lichaam na je bevalling ook weer 18 maanden nodig heeft om weer je oude hormoonbalans terug te krijgen. Ben je van plan om borstvoeding te gaan geven, dan duurt het zelfs nog langer. Maar wat gebeurd er nu precies met je hormonen nu je zwanger bent?

Enorme veranderingen in je hormonen

Omdat je hormoonbalans verandert ga je ook anders voelen. Je smaak kan veranderen, je wordt mogelijk ronder in je gezicht, bij je benen of over je hele lichaam, je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, je haren en nagels kunnen sterker worden en/of groeien harder, je darmen gaan anders werken, je kunt je misselijk voelen, je borsten gaan melk aanmaken en al deze veranderingen en nog wel meer zijn het gevolg van hormonale veranderingen.

Vaak ga je hierdoor als je zwanger bent de wereld om je heen anders ervaren. Hierdoor kom je letterlijk en figuurlijk in de mood om zwanger te zijn en dit helpt bij de ontwikkeling van je baby.

Stemmingswisselingen door je zwangerschap

Zelf had ik tijdens mijn beide zwangerschappen vaak last van mijn hormonen. Zo was ik tijdens mijn eerste zwangerschap regelmatig erg down, terwijl ik een optimistisch en vrolijk karakter heb. Bij mijn tweede zwangerschap had ik hier geen last van. Waar ik wel last van had was dat ik enorm snel in huilen uit kon barsten.

Zo ben ik een keer ontroostbaar geweest in een restaurant omdat ze vergeten waren dat ik geen tomaat door mijn eten wilde hebben. Na mijn huilbui ben ik boos vertrokken, wat hoe durfde ze – haha. Nu lach ik erom en dat deed mijn vriend toen ook (als ik het niet zag, want ow wee!), maar het is natuurlijk best gek dat je je zo anders kunt voelen. Ik zou mezelf toen hebben omschreven als een extreem gevoelige en labiele vrouw met veel moodswings.

Voeding en hormonen

Wist je dat voeding ontzettend veel invloed heeft op je hormoonbalans? Wanneer je veel snoep, chocolade, junkfood of suikers eet zal dit een negatief effect hebben waardoor je nog meer klachten zult hebben.

Kies je voor gezonde voeding in de juiste combinaties dan kunnen je hormonen kun redelijk in balans worden gehouden. Hoe je dit het beste kunt doen tijdens je zwangerschap zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geen tekorten op loopt dat kan ik je leren tijdens mijn Zwanger Puur Gezond Kuur.

Hormonen hebben een signaalfunctie in het lichaam, ze vertellen bepaalde cellen of organen wat er moet gebeuren. Er zijn een aantal hormonen die veel kunnen veranderen nu je zwanger bent zowel lichamelijk als geestelijk. Ik loop ze even met je door:

het hCG hormoon

Het hCG hormoon zorgt ervoor dat je lichaam geen nieuwe eicellen meer gaat aanmaken, je bent immers al zwanger. hCG ondersteund het hormoon progesteron, zorgt voor de groei van je baby en beschermt de baby tegen het immuunsysteem van jou als moeder zodat de baby niet wordt afgestoten. Dit hormoon is de indicatorstof voor de zwangerschapstest.

Ieder lichaam en ook elke zwangerschap reageert anders op dit hormoon. Zo kun je bij een eerste zwangerschap je hartstikke misselijk voelen en bij een volgende zwangerschap hier geen last van hebben of andersom.

Behalve je misselijk voelen kun je je door het hCG hormoon ook vermoeid voelen, duizelig, hoofdpijn, gevoelige borsten krijgen en je kunt last hebben van een zwakke blaas.

Oestrogeen

Samen met het hCG hormoon is oestrogeen ook verantwoordelijk voor de misselijkheid die veel vrouwen ervaren. Tijdens je zwangerschap maak je wel 1000 keer zoveel oestrogeen aan als daarvoor. Vooral in het eerste trimester vindt er een flinke stijging plaats. Daarna blijft het gelijk en is je lichaam gewend aan de hoeveelheid oestrogeen. In het eerste trimester zijn veel vrouwen misselijk mede door de stijging van het hCG hormoon en oestrogeen.

Oestrogeen is ook één van de hormonen die ervoor zorgt dat je humeur alle kanten op schiet. Stemmingswisselingen zijn voor jezelf (en je omgeving) lastig. Probeer het te accepteren als je er last van hebt, het hoort er ook een beetje bij.

Hoor jij bij die gelukkigen vrouwen die is gezegend met een zwangerschapsglow? Je huid wordt dankzij oestrogeen goed gehydrateerd en je bloedvaten zijn beter doorbloed, dit resulteert vaak in een prachtige stralende huid.

De kans is groot dat je niet alleen een zwangerschapsbuik krijgt maar je hele lichaam wat ronder wordt. De natuur heeft het zo geregeld dat je extra vet opslaat zodat je in je borstvoedingsperiode deze extra energiereserves kunt aanspreken. Misschien heb jij al genoeg reserves en dan is het natuurlijk minder leuk dat oestrogeen hier alsnog voor zorgt.

Lees ook: hoeveel mag je aankomen tijdens je zwangerschap?

Je bekken worden gedurende je zwangerschap steeds weker. Dit is nodig omdat je baby steeds groter wordt en er uiteindelijk uit moet. Bekkenklachten kunnen ontstaan, zeker als dit je 2e of 3e zwangerschap is.

Verder zorgt oestrogeen nog voor de groei van je melkklieren en melkkanalen van je tepels zodat de baby straks uit jouw borsten kan drinken. Oestrogeen is zoals je kunt lezen echt onmisbaar want het maakt ook nog stofjes aan tijdens je bevalling die helpen de pijn verdraagzamer te maken en ten slotte heeft het ook nog een functie voor de aanmaak van bepaalde organen van je baby.

Progesteron

Het innestelen van een eicel kan alleen met behulp van progesteron. Na je bevruchting maakt je lichaam extra veel progesteron aan om ervoor te zorgen dat de embryo goed blijft zitten.

Hoe ouder je wordt hoe minder progesteron je lichaam aan kan maken. Als je niet voldoende progesteron aanmaakt is het moeilijk voor je lijf om een embryo vast te houden. Dit is één van de redenen dat je naarmate je ouder wordt een grotere kans hebt om een miskraam te krijgen.

Oestrogeen zorgt samen met progesteron voor een goede doorbloeding en bereiden ze je lichaam voor op het geven van borstvoeding.

Doordat progesteron je spierweefsel verslapt heb je ook meer kans op maagzuur, simpel gezegd verslapt je maagklep ook en je baby kan dan het eten zo omhoog duwen als het ware.

Progesteron heeft een ontspannende werking op je lichaam en naast je spieren ook op de wanden van je bloedvaten. Dit is de reden dat je last kunt krijgen van spataderen, duizeligheid, bloedend tandvlees en/of vocht kunt vasthouden.

Je darmspieren verslappen ook, waardoor je darmen minder krachtige bewegingen kunnen maken om het eten voort te duwen. Het eten blijft hierdoor langer in je darmen zitten. Hoe langer het eten in je darmen zit, hoe meer vocht er wordt onttrokken aan je ontlasting. Je raadt het misschien al, je ontlasting wordt dan droog en hard, waardoor het geen pretje wordt om naar de wc te gaan. Heel belangrijk dat je vezelrijk gaat eten tijdens je zwangerschap!

Lees ook: Zwanger en moeilijk naar de WC?

Als laatste zorgt progesteron ervoor dat je niet te vroeg (voor week 37) bevalt.

Oxytocine

Oxytocine helpt je weeën op gang te brengen en is dus vooral actief tijdens het laatste gedeelte van je zwangerschap. Tijdens je bevalling komt er steeds meer oxytocine vrij waardoor de weeën steeds krachtiger worden.

Soms kan het zijn dat je ontsluiting niet vordert en het niet snel genoeg gaat. Het kan zijn dat je dan weeënopwekkers krijgt, je krijgt dan kunstmatige oxytocine toegediend. Mocht je bevalling worden ingeleid dan krijg je ook kunstmatige oxytocine toegediend.

Oxytocine speelt een hele grote rol bij het geven van borstvoeding. Lees ook: Borstvoeding geven, hoe doe je dat?

Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd omdat het ervoor zorgt dat je veel liefde voelt naar je baby toe, het zorgt voor hechting. Na je bevalling zul je voor altijd meer oxytocine in je systeem hebben dan voordat je kind(eren) had. De natuur regelt hierdoor dat je onvoorwaardelijke liefde voelt voor je baby. Mooi van de natuur toch!

Prolactine

Tijdens je zwangerschap maak je extra veel aan van het hormoon prolactine. Dit hormoon helpt bij de aanmaak van melkklieren, melkkanalen en het donker worden van je tepels. Je baby kan dan na de geboorte zien waar hij of zij kan drinken. Prolactine speelt tijdens het geven van borstvoeding een hele belangrijke rol.

Relaxine

Relaxine ondersteunt bij het zachter maken van je pezen en gewrichten rondom je heupen, om je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

MSH (melanocyt-stimulerend hormoon)

MSH zorgt ervoor dat je meer pigment aanmaakt tijdens je zwangerschap. De reden hiervan is dat het mede door prolactine je tepelhof donkerder wordt. Hierdoor heb je ook tijdens je zwangerschap kans op een zwangerschapsmasker, dit zijn (tijdelijke) pigmentvlekken in je gezicht. Ga je de zon in? Smeer je altijd goed in en vermijd de felle zon dan is de kans hierop kleiner. Als laatste kun je dankzij MSH ook een zwangerschapsstreep op je buik krijgen (linea nigra).

Je hormonen onder controle

De kans is groot dat je tijdens je zwangerschap last kunt hebben van je veranderde hormoonhuishouding. Merk je dat je snel geïrriteerd bent, bespreek dit dat met de mensen om je heen. Ze hebben hier dan vaak veel begrip voor. Mijn ervaring is ook dat voldoende rust inplannen voor jezelf ook helpt om je goed te blijven voelen. Doe dingen waar je energie van krijgt en die je vrolijk maken. Goede positieve energie van jou gaat ook naar jouw baby toe!

Veel liefs,

Thecla Dekker, voedingscoach

 

PS: Wat merk jij lichamelijk en geestelijk aan je lichaam nu je zwanger?