De laatste jaren is het slikken van probiotica populair. Is dit ook goed als je zwanger bent? Waarschijnlijk wel, tenminste als je een goede probiotica neemt. In dit artikel geef ik je informatie over de laatste stand van zaken en kun je zelf een keus maken.

De reden dat probiotica steeds populairder wordt is dat onderzoekers denken dat onze darmflora mogelijk is aangetast door de mindere kwaliteit van ons eten. Met de bacteriën uit een goede probiotica zou je je darmflora weer kunnen herstellen.

Lees ook: https://zwangerpuurgezond.nl/voeding/zwanger-moeilijk-wc-tips/

Je kleintje krijgt jouw darmflora mee

Als je zwanger bent is een gezonde darmflora extra belangrijk, omdat je baby straks jouw darmflora mee krijgt. En dat is de basis voor de rest van zijn of haar leven. Als jouw darmflora ongezond is, kan het zo zijn dat je baby in zijn leven ook veel darmklachten ontwikkelt.

Voel je nu paniek opkomen omdat je van jezelf weet dat je darmen niet altijd goed functioneren? Ik geef je in dit artikel een 4 tips om ervoor te zorgen dat je de komende maanden je darmflora redelijk kunt herstellen.

Tip 1: slik Probiotica tijdens je zwangerschap

Of je nu wel of geen goede darmflora hebt, ik adviseer je de eerste twee trimesters van je zwangerschap een probioticum voor volwassenen te slikken. Gebruik in het laatste trimester een probioticum dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s. Op deze manier heb je de beste kans de goede darmbacteriën mee te geven aan je kleintje. Kies voor een goed merk, zoals Solgar of Orthica en laat je bij een natuurdrogist of bij Vitaminstore.nl informeren.

Tip 2: de geboorte van je baby en zijn darmflora

Als je natuurlijk bevalt dan geef je via je vagina je baby zijn of haar eerste darmbacteriën mee. Klinkt raar, maar dit is ontzettend belangrijk. Heb je een keizersnede gehad dan heeft je baby een hele andere darmflora dan baby’s die vaginaal geboren worden.

Geef je borstvoeding? Dit heeft ook een hele positieve invloed op de darmflora van je baby. In flesvoeding zit ander soort voeding wat veel minder goede darmbacteriën meegeeft.

Het is daarom ontzettend belangrijk om je kleintje een goede probioticum te geven als je niet natuurlijk bent bevallen. Doe dit tenminste een half jaar lang, ze krijgen de darmen van je baby veel meer goede bacteriën mee.

Je kunt als je flesvoeding geeft in plaats van borstvoeding het eerste jaar ook kiezen voor een goede probioticum. Op deze manier geef je je kleintje de beste kans op een goede darmflora.

Tip 3: eet geen gluten tijdens je zwangerschap

Gluten uit brood en pasta zijn voor je darmen ontzettend zwaar om te verteren. Deze voedingsmiddelen zou ik laten staan én al helemaal tijdens je zwangerschap. Gluten zorgen bij veel mensen voor vermoeidheidsklachten, obstipatie of juist voor diarree.

Schrap gluten uit je voeding en je zult zien dat je ineens veel makkelijker en regelmatiger naar het toilet kunt gaan. Vind je het moeilijk om geen brood te eten? Je kunt zelf heel makkelijk brood bakken op basis van boekweit of kies wat vaker voor een heerlijk havermoutpapje. Hier worden je darmen wel blij van!

Tip 4: is zuivel goed voor je darmen?

Heb je veel darmklachten? Dan kan het zo maar zijn dat je zuivel niet kunt verdragen. Ik heb veel cliënten behandeld met darmproblemen, die hadden stuk voor stuk baadt bij het schrappen van zuivel uit hun voeding. Om zuivel te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig.

Als kind heb je dit enzym maar hoe ouder je wordt hoe minder je van dit enzym in je darmen hebt. Het is dan ontzettend lastig om zuivel goed en snel te kunnen verteren. In zuivel van de geit en schaap zit een ander soort lactose en deze is voor veel mensen iets makkelijker te verteren.

Toch wil ik je bij darmklachten adviseren om zuivel in de winkel te laten liggen. Je zult na ongeveer een maand versteld staan van het resultaat. Hoe krijg je dan voldoende calcium binnen? In bladgroenten en zonnebloempitten zit ook ontzettend veel calcium.

Vraag hier gratis de special met 7 Gezonde Zwangerschapssapjes aan.

Veel liefs,

Thecla Dekker, natuurvoedingscoach, fitte moeder en zwanger van de tweede

PS: Slik jij probiotica? Of juist niet? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!