Probiotica als je zwanger bent: goed voor jou en je baby

Probiotica als je zwanger bent: goed voor jou en je baby

De laatste jaren is het slikken van probiotica populair. Is dit ook goed als je zwanger bent? Waarschijnlijk wel, tenminste als je een goede probiotica neemt. In dit artikel geef ik je informatie over de laatste stand van zaken en kun je zelf een keus maken.

De reden dat probiotica steeds populairder wordt is dat onderzoekers denken dat onze darmflora mogelijk is aangetast door de mindere kwaliteit van ons eten. Met de bacteriën uit een goede probiotica zou je je darmflora weer kunnen herstellen.

Lees ook: https://zwangerpuurgezond.nl/voeding/zwanger-moeilijk-wc-tips/

Je kleintje krijgt jouw darmflora mee

Als je zwanger bent is een gezonde darmflora extra belangrijk, omdat je baby straks jouw darmflora mee krijgt. En dat is de basis voor de rest van zijn of haar leven. Als jouw darmflora ongezond is, kan het zo zijn dat je baby in zijn leven ook veel darmklachten ontwikkelt.

Voel je nu paniek opkomen omdat je van jezelf weet dat je darmen niet altijd goed functioneren? Ik geef je in dit artikel een 4 tips om ervoor te zorgen dat je de komende maanden je darmflora redelijk kunt herstellen.

Tip 1: slik Probiotica tijdens je zwangerschap

Of je nu wel of geen goede darmflora hebt, ik adviseer je de eerste twee trimesters van je zwangerschap een probioticum voor volwassenen te slikken. Gebruik in het laatste trimester een probioticum dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s. Op deze manier heb je de beste kans de goede darmbacteriën mee te geven aan je kleintje. Kies voor een goed merk, zoals Solgar of Orthica en laat je bij een natuurdrogist of bij Vitaminstore.nl informeren.

Tip 2: de geboorte van je baby en zijn darmflora

Als je natuurlijk bevalt dan geef je via je vagina je baby zijn of haar eerste darmbacteriën mee. Klinkt raar, maar dit is ontzettend belangrijk. Heb je een keizersnede gehad dan heeft je baby een hele andere darmflora dan baby’s die vaginaal geboren worden.

Geef je borstvoeding? Dit heeft ook een hele positieve invloed op de darmflora van je baby. In flesvoeding zit ander soort voeding wat veel minder goede darmbacteriën meegeeft.

Het is daarom ontzettend belangrijk om je kleintje een goede probioticum te geven als je niet natuurlijk bent bevallen. Doe dit tenminste een half jaar lang, ze krijgen de darmen van je baby veel meer goede bacteriën mee.

Je kunt als je flesvoeding geeft in plaats van borstvoeding het eerste jaar ook kiezen voor een goede probioticum. Op deze manier geef je je kleintje de beste kans op een goede darmflora.

Tip 3: eet geen gluten tijdens je zwangerschap

Gluten uit brood en pasta zijn voor je darmen ontzettend zwaar om te verteren. Deze voedingsmiddelen zou ik laten staan én al helemaal tijdens je zwangerschap. Gluten zorgen bij veel mensen voor vermoeidheidsklachten, obstipatie of juist voor diarree.

Schrap gluten uit je voeding en je zult zien dat je ineens veel makkelijker en regelmatiger naar het toilet kunt gaan. Vind je het moeilijk om geen brood te eten? Je kunt zelf heel makkelijk brood bakken op basis van boekweit of kies wat vaker voor een heerlijk havermoutpapje. Hier worden je darmen wel blij van!

Tip 4: is zuivel goed voor je darmen?

Heb je veel darmklachten? Dan kan het zo maar zijn dat je zuivel niet kunt verdragen. Ik heb veel cliënten behandeld met darmproblemen, die hadden stuk voor stuk baadt bij het schrappen van zuivel uit hun voeding. Om zuivel te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig.

Als kind heb je dit enzym maar hoe ouder je wordt hoe minder je van dit enzym in je darmen hebt. Het is dan ontzettend lastig om zuivel goed en snel te kunnen verteren. In zuivel van de geit en schaap zit een ander soort lactose en deze is voor veel mensen iets makkelijker te verteren.

Toch wil ik je bij darmklachten adviseren om zuivel in de winkel te laten liggen. Je zult na ongeveer een maand versteld staan van het resultaat. Hoe krijg je dan voldoende calcium binnen? In bladgroenten en zonnebloempitten zit ook ontzettend veel calcium.

Vraag hier gratis de special met 7 Gezonde Zwangerschapssapjes aan.

Veel liefs,

Thecla Dekker, natuurvoedingscoach, fitte moeder en zwanger van de tweede

PS: Slik jij probiotica? Of juist niet? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Zwanger Puur Gezond Kuur - voor gezond eten tijdens je zwangerschap

Een goed gewicht tijdens je zwangerschap?

Ben je zwanger en wil je graag het beste eten voor jou en het kindje in je buik? Doe dan de Zwanger Puur Gezond Kuur.

Je ontdekt hoe je:

 • Het beste eet voor jou en je baby
 • Niet teveel aankomt
 • Zoveel mogelijk energie houdt

JA, VERTEL MIJ MEER! >>

MEER TIPS VOOR JE ZWANGERSCHAP ONTVANGEN?

Wil je meer tips over jouw zwangerschap ontvangen? Vul hieronder je voornaam en email in en ontvang onze nieuwsbrief:

Bedankt voor je aanmelding.

Er ging iets mis, probeer het opnieuw.

2018-07-09T14:13:27+02:00

29 Comments

 1. Flos 5 januari 2018 om 04:34 - Antwoorden

  Beste Thecla,
  Mijn darmflora is verpest door teveel probiotica. Ik kan geen melk meer hebben (lactoseintolerantie). Als ik en Mn dochtertje van 2 toch een klein beetje melk binnen krijgen hebben we vreselijke krampen , obsitipatie, hoofdpijn en misselijkheid. Hoe kan ik de weerstand van mijn peutertje verbeteren zodat ze iets van melk kan verdragen zodat ze niet de hele avond meer wakker ligt van pijn. Orthica mama en kind lijkt alleen te helpen om de gas in haar buik te verminderen maar heb niet het gevoel dat haar tolerantie verhoogt..

  • Thecla 5 januari 2018 om 12:13 - Antwoorden

   Hallo Flos,

   Bedankt voor je bericht, goed dat je mailt.

   Het lijkt mij eerlijk gezegd sterk dat je je hele darmflora hebt verpest door probiotica. Slikte je misschien laxeerpillen? Probiotica zijn lichaamseigen bacteriën en teveel hier van binnenkrijgen is niet nodig maar je kunt hier niet je hele darmflora kapot mee maken.

   Wat sneu dat je peuter ontzettende buikkrampen krijgt na het binnenkrijgen van melkproducten. Zelf ben ik absoluut geen voorstander van melk en melkproducten. Ik zou deze gewoon weglaten uit haar en je eigen voeding. Er zijn ontzettend veel mensen die dit niet kunnen verdragen.

   Heeft ze alleen pijn na het binnenkrijgen van melkproducten? Als je melk nodig hebt tijdens het koken dan kun je dit vervangen doo ongezoete amandelmelk.

   Groetjes,
   Thecla

 2. Plien 25 januari 2018 om 19:09 - Antwoorden

  Beste Thecla,

  Mag je de probiotica (Orthiflor Start) iedere dag in het tweede trimester van je zwangerschap nemen? Of is het verstandiger dit bijvoorbeeld om de dag te doen? Dezelfde vraag geldt voor het derde trimester (andere probiotica).

  • Thecla 20 maart 2018 om 10:56 - Antwoorden

   Hallo Plien,

   Het laatste trimester kun je het beste Orthica mama gebruiken. Op deze manier kunnen de darmpjes van je baby al een beetje “voorrijpen”. Hierdoor is de kans op darmkrampjes ook veel minder.

   Groetjes,
   Thecla

 3. Anja 17 maart 2018 om 20:23 - Antwoorden

  Hallo Thecla, welke probio moet je dan gebruiken in het laatste trimester van je zwangerschap?

  • Thecla 20 maart 2018 om 11:00 - Antwoorden

   Hallo Anja,

   Het laatste trimester kun je het beste probiotica van het merk Orthica mama en kind gebruiken. Goed dat je dit doet!

   Groetjes,
   Thecla

 4. Lies 7 augustus 2018 om 18:53 - Antwoorden

  Ik ben juist op zoek naar probiotica in het begin van de zwangerschap. Ik nam elke ochtend Kefir, maar daar zit een laag percentage alcohol in. Zou je mij kunnen helpen met mijn zoektocht?

  • Thecla 8 augustus 2018 om 10:52 - Antwoorden

   Hallo Lies,

   Allereerst gefeliciteerd. met je zwangerschap. In het begin mag je gewoon standaard probiotica slikken, bijvoorbeeld deze van Orthica: Probiotica

   Goed dat je goed op je gezondheid let nu je zwanger bent!

   Groetjes,
   Thecla

 5. JH 12 september 2018 om 20:03 - Antwoorden

  Hoi Thecla,

  Ik ben vanaf week 36 probiotica gaan gebruiken maar wel die voor volwassenen van vitamine store met hoogst aantal stamcellen. Ik ben nu 40 weken en overgestapt op Orthiflor voor moeder en kind. Ik lees in jouw artikel dat je in het laatste trimester niet de probiotica voor volwassen moet slikken. Kan dit kwaad? Niet dat ik er heel veel aan kan veranderen maar schrok toch even.

  Daarnaast de vraag of je orthiflor door moet slikken na bevalling tijdens borstvoeding

  • Thecla 13 september 2018 om 12:59 - Antwoorden

   Hallo Jorine,

   Probiotica voor mama en kind is beter afgestemd op de darmflora van je baby. Maar het kan geen kwaad dat je hoog gedoseerde probiotica hebt geslikt, beter dan dat je niks had geslikt. Je kunt deze probiotica doorslikken na de bevalling en tijdens het geven van borstvoeding. Als je stopt met het geven van borstvoeding dan kun je weer andere gaan slikken.

   Mocht je kindje via een keizersnede ter wereld komen en ga je geen borstvoeding geven. Dan wil ik je adviseren om mama en kind probiotica aan het flesje toe te voegen. Omdat het via de natuurlijke weg ook heel veel darmbacteriën van jouw meekrijgt en via een keizersnede niet.

   Succes met de laatste loodjes en ik wens je een hele mooie bevalling toe!

   Groetjes,
   Thecla
   Zwanger Puur Gezond

 6. F 26 oktober 2018 om 10:16 - Antwoorden

  Hallo Thecla,
  Interessante informatie! Vanaf wanneer adviseer je te starten met probiotica? Is dit tijdens de zwangerschap of bijvoorbeeld al voor de bevruchting? Is het innemen van probiotica ook nuttig als je een gezonde jonge vrouw bent, zonder gezondheidsklachten? Of kan het dan misschien schade aanrichten? Alvast dank voor je reactie.

  • Thecla 30 oktober 2018 om 11:10 - Antwoorden

   Hallo F,

   Wat een goede vragen stel je! Als je niet zwanger bent dan raad ik je aan om probiotica te slikken als je een antibiotica kuur ondergaat. Maak je een verre reis waar heel anders wordt gegeten en met een minder goeie hygiëne dan is het ook raadzaam om probiotica te slikken.

   Ben je zwanger? Dan raad ik je aan om de eerste twee trimester een probiotica voor volwassenen te gebruiken (bijvoorbeeld van het merk Orthica). Slik het laatste trimester speciale probiotica voor moeder en kind. Zo geef je je darmflora een opkikker en geef je de darmflora van je baby de beste start, ook als je al gezond eet en leeft. De eerste twee jaar jouw kindje bouwt hij of zij een darmflora op waar je kindje de rest van zijn leven mee moet doet. Dat realiseren weinig mensen zich. Probeer daarom ook zeker de eerste 2 jaar de meest gezonde producten te geven.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

   Groetjes,
   Thecla

 7. Lisanne 30 oktober 2018 om 09:30 - Antwoorden

  Hallo Thecla,

  Ik ben nu 34 weken zwanger en pas is bij mij de streptokokken bacterie ontdekt. Nu zal ik tijdens de bevalling een infuus met antibiotica krijgen, zodat ons kindje niet besmet raakt met de streptokokkenbacterie. Maar dit betekent dus ook dat alle goede bacteriën dood gaan en hij de eerste darmbacteriën dus niet binnen krijgt, toch? Nu wil ik graag van tevoren al probiotica slikken, is orthiflor fem dan een goede optie? Ik wil graag borstvoeding geven, maar moet ik hem daarnaast nog probiotica geven?

  Groetjes, Lisanne

  • Thecla 30 oktober 2018 om 11:15 - Antwoorden

   Hallo Lisanne,

   Wat goed dat je deze vraag stelt. Ik zou nu alvast beginnen met het slikken van probiotica (Orthica Start voor moeder en kind). Dan bouw je zelf een goede darmflora op. Als je kindje geboren is en je geeft borstvoeding dan kun jezelf wel Orthica start blijven slikken. Jouw darmflora moet zich dan weer herstellen omdat je antibiotica hebt gehad. Gebruik dit voor een half jaar. Als je geen borstvoeding geeft dan kun je Orthica Fem slikken.

   Verder hoef je je kindje dan geen extra probiotica ernaast te geven. Wel als je kunstvoeding gaat geven, dan raad ik je aan om ook je baby een half jaar probiotica te geven.

   Heb je hier wat aan?
   Succes de laatste weekjes!

   Groetjes,
   Thecla

 8. puck 18 november 2018 om 21:48 - Antwoorden

  Hoi Thecla,

  Ik weet nog niet precies hoe lang ik zwanger ben, maar ik denk zo’n 5 /6 weken (over 2 weken eerste afspraak bij de verloskundige). Ik slik al puur mama van vsm (zwangerschapsvitamine) en vitamine c en d, en omega 3(met voornamelijk DHA). Ook nog probiotica slikken? Heb nog wel een goede in huis maar twijfel wel of het niet teveel is allemaal. Ik hoop dat je iets kunt laten weten!

  • Thecla 19 november 2018 om 13:24 - Antwoorden

   Hallo Puck,

   Gefeliciteerd met je zwangerschap. Voel je je goed? Super dat je deze vitamine slikt, je lichaam heeft echt wat meer nodig nu je zwanger bent. Mijn advies is om het laatste trimester probiotica voor baby’s (Orthica Start) te slikken. En voor nu aan basis proboitica van bijvoorbeeld het merk Orthica. Zeker omdat je ook last hebt van obstipatie, kan dit je helpen. Je darmflora heeft het zwaar tijdens je zwangerschap. Door de hormonen en omdat je darmen straks minder ruimte hebben. Verder kan ik mij voorstellen dat je het een handvol aan supplementen vindt, maar deze extra’s kunnen jij en je kindje goed gebruiken.

   Groetjes,
   Thecla

 9. puck 19 november 2018 om 19:34 - Antwoorden

  Hoi Thecla,

  Dank je voor je reactie. Ik heb nog Golden Naturals in huis aan probiotica. Als deze op is zal ik eventueel Orthica kopen inderdaad, maar even kijken welke stammen en bacteriën bij mij passen.

  Fijn om te lezen dat dat handjevol supplementen geen kwaad kunnen. Ik was daar een beetje bang voor. Wat zal de verloskundige daarvan zeggen ben benieuwd.

  Ik voel me oké, heb veel last van mijn buik door de verstopping. Hopelijk helpt de probiotica. De assistente van de huisarts gaf aan dat obstipatie wel erg vroege klachten zijn in dit stadium…

  Groetjes!

  • Thecla 21 november 2018 om 10:26 - Antwoorden

   Hallo Puck,

   Probiotica van Golden Naturals is ook goed hoor. Als je maar het laatste trimester Orthica Start gaat slikken. Deze is speciaal afgestemd op de darmen van je baby.

   Dat je last hebt van je darmen is niet gek. Door de verandering van je hormoonhuishouding kunnen je darmen minder bewegingen maken waardoor je eten langer in je darmen blijft. Hierdoor wordt er teveel vocht uit ontrokken en wordt er het ook nog een harde brei.

   Eet je op dit moment clean? Producten als gluten en zuivel zijn nu voor je darmen extra zwaar om te verteren. Heb je al eens naar mijn Zwanger Puur Gezond Kuur gekeken? Deze bevat de juiste maaltijden, helemaal als je darmproblemen hebt.

   Verder weet een verloskundige heel veel over zwangerschap, de bevalling etc. Maar over voeding leren ze eigenlijk heel weinig tijden de studie en gaan ze uit van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Als je op die manier gaat eten, dan kun je flinke tekorten opbouwen.

   Liefs,
   Thecla

 10. Puck 22 november 2018 om 16:52 - Antwoorden

  Klopt dat merk ik nu al, ook de huisartsassistentes wetendit eigenlijk niet echt zo lijkt het. Ik heb nu de tips gekregen: vezels eten, bewegen, groenten/fruit etc en lactulose als het echt niet lukt. Nou, het lukt echt niet!(al voel ik wel wat meer beweging nu ik probiotica slik en een glas water met olijfolie iedere ochtend en avond…. Maar zoals je zult begrijpen wil ik liever geen lactulose gebruiken, aangezien het een enal suiker is en ik zoveel mogelijk clean probeer te eten. Het lijkt me fijn om hier eens met je naar te kijken, zou je mij een prive bericht willen sturen?

  Bedankt!

 11. Rianne 20 december 2018 om 22:26 - Antwoorden

  Hoi! Is de probiotica van de tuinen ook goed ?

  • Thecla 24 december 2018 om 11:37 - Antwoorden

   Hoi Rianne,

   Bedankt voor je bericht. Ik durf niet te zeggen of deze goed is omdat ik niet precies weet welke darmbacteriën erin zitten. Volgens mij heeft de Tuinen wel goede producten, maar ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen.

   Groetjes,
   Thecla

 12. Marlijn 30 december 2018 om 18:41 - Antwoorden

  Hoihoi!

  Ik ben gisteren voor advies bij de da geweest.. ik ben nu 8 weken zwanger en ontzettend last van opgeblazen gevoel in de buik.. normaal heb ik ook altijd last van mijn darmen. Ze adviseerde ortica moeder en kind .. ook vanaf nu. Dus ik ben daar mee begonnen, maar op de verpakking staat dat je die pas gebruikt 6 weken voor uitgerekende datum.. kan het kwaad dat ik het nu al gebruik??

  Groetjes

  • Thecla 8 januari 2019 om 10:20 - Antwoorden

   Hoi Marlijn,
   Bedankt voor je bericht. Gefeliciteerd met je zwangerschap! De Orthica mama en kind probiotica kun je het beste 6 weken voor je uitgerekende datum gebruiken en niet nu al. Nu mag je een “normale” probiotica gebruiken.

   Je geeft aan altijd al last te hebben van je darmen. Mag ik vragen wat je zoal eet op een dag, dan kan ik je wat advies geven. Je mag mij ook mailen: [email protected]

   Groetjes,
   Thecla

 13. Josefine 8 maart 2019 om 09:11 - Antwoorden

  Hoi Theckla, heb de probiotica van orthica besteld en nu staat er op de gebruiksaanwijzing niet gebruiken bij zwangerschap(swens). Hoe komt dat en moet ik dat gewoon negeren?

  Alvast bedankt!

  • Thecla 12 maart 2019 om 11:53 - Antwoorden

   Hallo Josefine,

   Je kunt dat negeren. Vaak zetten ze zelfs op multi vitaminen voor zwangeren vrouwen dat voor gebruik ze eerst moeten overleggen met een arts. Maar je kunt het veilig gebruiken.

   Super goed juist dat je met je gezondheid bezig bent!

   Groetjes,
   Thecla

 14. Ilse 17 april 2019 om 20:33 - Antwoorden

  Hi Thecla,

  Aangezien ik al lange tijd (6jr) last heb van vaginale jeuk kwam ik uiteindelijk terecht bij probiotica. Ik wil graag mijn vaginale flora verbeteren waardoor de klachten hopelijk niet telkens terug komen. Na wat stuinen op google lijkt het erop dat ik daarvoor het meeste baad zou hebben bij L. acidophillus, L. rhamnosus, L. reuteri.
  Daarnaast ben ik 33 weken zwanger. In de Orthica Start zijn deze helaas niet aanwezig.
  Wat zou je me adviseren? Starten met een probioticum voor de vaginale klachten, of juist niet? Of een combinatie? Kan ik met beide doorgaan als ik borstvoeding geef?

  Ik ben erg benieuwd naar je reactie!

  Ilse

  • Thecla 1 mei 2019 om 10:53 - Antwoorden

   Hallo Ilse,

   Mijn excuses voor mijn late antwoord. Je bericht was niet zichtbaar..

   Maar ik zou beginnen met de probioticum speciaal voor ja vaginale klachten, ook als je BV geeft. Je lichaam heeft hier behoeften aan en je baby krijgt ook meteen deze darmbacteriën binnen. Dit is juist goed, want deze kom jij tekort.

   Let goed op je inname van suikers en koolhydraten (ook van fruit), hier groeien je schimmels van. Laat niet alle koolhydraten weg maar kies voor complexe zoals in havermout, linzen, peulvruchten etc.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   Groetjes,
   Thecla

 15. Debora van Kluiven 7 mei 2019 om 15:57 - Antwoorden

  Hoi ik heb nog een hele pot staan van de tuinen acidophilus met pectine. Kan deze geslikt worden tijdens de zwangerschap nu 31 weken? Ik heb ook al een pot orthiflor start staan voor de laatste 6 weken maar vind die niet zo lekker weg drinken.

  • Thecla 13 mei 2019 om 16:22 - Antwoorden

   Hallo Debora,

   Bedankt voor je bericht. De probiotca van Orthica is speciaal afgestemd op de behoeften van de darmflora van je baby. Ik zou de andere bewaren voor na je bevalling of voor deze laatste 3 weken. Helpt het voor de smaak om het met wat thee te mengen?

   Groetjes,
   Thecla

Geef een reactie

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en voor specifieke marketingdoeleinden.