Hoor jij bij één van de vele vrouwen die ooit een Mirena spiraal heeft laten plaatsen? Misschien heb je deze al jaren en vraag je je nu af of dit spiraal eigenlijk invloed heeft op je hormoonbalans? Heb je een zwangerschapswens en wil je je spiraal laten verwijderen? Hoe lang duurt het dan voordat je weer vruchtbaar bent? Lees je mee?

De invloed van een spiraaltje op je hormonen

Als je voor een spiraal kiest dan plaatst je huisarts deze in je baarmoedermond. Op het moment dat de huisarts het spiraal plaatst, kan dit pijnlijk aanvoelen. Gelukkig ebt deze pijn snel weg. Vaak hebben vrouwen na het plaatsen van het spiraal de hele dag last van menstruatieachtige krampen.

Het voordeel van een spiraaltje is dat je vijf jaar lang niet na hoeft te denken over anticonceptie. Nog een voordeel, 20% van de vrouwen wordt niet meer ongesteld als ze een spiraal hebben laten plaatsen. Maar is dat eigenlijk wel normaal als je niet ongesteld wordt? Hoe veel hormonen zitten er dan eigenlijk in zo’n spiraaltje?

Het spiraal geeft het hormoon progesteron af in je baarmoeder. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies in een rustfase komt. Je baarmoeder reageert dan niet meer op het hormoon oestrogeen en zo kan er in je baarmoeder geen slijmvlies worden opgebouwd. Normaal gesproken zorgt het slijmvlies ervoor dat je eens per maand gaat bloeden en dan ben je ongesteld.

De hormonen in je spiraal zorgen er ook voor er geen eicel bevrucht kan worden. Heel soms gebeurt dit toch. Geen zorgen, je bevruchte eicel heeft door de afgegeven hormonen geen kans om zich te gaan innestelen.

Toch zijn “nep” hormonen, zoals in het spiraal aanwezig zijn nooit gunstig voor je hormonale balans. In een spiraaltje zitten aanzienlijk minder hormonen dan de hoeveelheid hormonen die bijvoorbeeld in de Pil zitten. Maar toch kan het spiraal veel effect hebben en lichamelijke klachten veroorzaken. Gebruik jij al vanaf de puberteit anticonceptie? Vaak weet je hierdoor niet hoe je je kunt voelen zonder deze hormonen in je lichaam.

De bijwerkingen van een spiraal

Dat je minder of helemaal niet meer kan gaan bloeden is natuurlijk een fijne bijwerking. Maar de volgende bijwerkingen zijn minder fijn en komen vaak voor: hoofdpijn, buikpijn, pijn in de bekken (sommige vrouwen voelen het spiraal letterlijk zitten), vaginale afscheiding, ontstekingen in je schaamlippen, emotionele schommelingen.

Dat je je emotioneel anders kunt voelen, heb je vaak pas door als je stopt met je hormoonanticonceptie. Als je gestopt bent kun je minder last hebben van emotionele schommelingen, je voelt jezelf veel stabieler. Veel vrouwen voelen zich weer blijer, dat klinkt fijn toch?

Bijwerkingen die iets minder vaak voorkomen, maar toch bij 10% van de vrouwen, zijn: gewichtstoename, verminderd libido, acne, lichaamsbeharing, rugpijn, goedaardige cystes, gevoelige borsten.

Heb je last van bovengenoemde klachten of ben je net als ik die hormonen in je lichaam bui? Mijn advies is om je spiraal eruit te halen en te kijken hoe je je voelt. Het kan een paar maanden duren voordat je hormonen weer de “normale” hormonale balans hebben teruggevonden. Ik ben heel benieuwd of je verschil gaat merken, vaak wel!

Hoe snel word je zwanger na een spiraal?

Heb je een zwangerschapswens? Sta je op het punt om je spiraal te laten verwijderen? Een spannende tijd want hoe lang duurt het voordat je cyclus weer op gang komt? Eigenlijk is dit per vrouw verschillend.

Gemiddeld duurt het twee maanden voordat je weer voor het eerst ongesteld wordt, vaak heb je meteen een normale cyclus. Misschien hoor jij bij de gelukkigen en word je na het verwijderen van je spiraal meteen weer ongesteld, je hebt kans om zwanger te worden! Maar het kan ook zomaar zijn dat het bij jou een half jaar duurt voordat je je eerste menstruatie weer hebt. Bij mij duurde het drie maanden voordat mijn eerste menstruatie kwam.

Mijn advies is om je spiraal drie maanden voordat je aan je kinderwens wilt beginnen eruit laat halen. Heb je hier geen zin in? Dan moet je er rekening mee houden dat het even kan duren voordat je cyclus weer op gang komt.

 

PS: Wat is jouw ervaring met een spiraaltje? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

PS: wat voor anticonceptie gebruik of heb jij gebruikt?