Opgeblazen voeten, handen een dikker gezicht? Zwanger zijn tijdens deze hete dagen kan behoorlijk zwaar zijn. Grote kans dat je met je zwangere buik niet kunt wachten totdat de dagen weer wat koeler worden.  Ik geef je wat tips om deze zomer met je zwangere buik te overleven.

Tip 1: drink voldoende water

Ben je snel duizelig of licht in je hoofd? Grote kans dat je te weinig vocht hebt binnen gekregen. Dit zijn de eerste kenmerken van uitdrogingsverschijnselen. Zorg ervoor dat je met dit warme weer zeker 2 liter vocht binnen krijgt. Merk je dat je veel zweet en dorstig bent, doe het dan extra rustig aan en houd je vochtbalans goed op peil.

Je kunt je water wat opleuken door er wat citroen, limoentjes, munt en/of komkommer in te doen.

Of geniet van een heerlijke Gezond Sapje! Vraag hier de 7 Gezonde Sapjes aan.

Tip 2: doe het rustig aan

Heb je al verlof? Super, dan kun je het lekker rustig aan doen. Te minste als je niet al een kindje(s) thuis hebt lopen. Ga bij een airco of een ventilator zitten en blijf daar heel dicht bij in de buurt. Doe alles op een heel rustig tempo en ga niet in de felle zon zitten. Wil je toch lekker naar buiten, zoek dan wel de schaduw op.

Heb je nog geen verlof en moet je nog hard werken tijdens deze warme dagen? Hopelijk heb je een kantoor waar het lekker koel is. Zo niet, doe het dan ook echt rustig aan. Als je merkt aan je lichaam dat het teveel is, geef dit dan aan bij je leidinggevende. Hier zal veel begrip voor zijn en samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken om de werkdag voor jou haalbaar te maken.

Tip 3: smeer je goed in

Omdat je hormoonhuishouding verandert tijdens je zwangerschap, kan ook de structuur van je huid veranderen. Sommige zwangeren vrouwen krijgen als ze in de zon zitten pigmentvlekken in het gezicht. Deze verdwijnen vaak langzaam weer na de zwangerschap.

Hoe kun je deze voorkomen? Smeer je goed in en blijf in de schaduw.

Tip 4: pas op met zout eten

Misschien gebruik jij niet zo vaak zout, maar in veel bewerkte producten zoals vleeswaren, sauzen en voorverpakte etenswaren zit zout toegevoegd. Als je zelf ook nog zout toevoegt aan je eten is het helemaal dubbelop.

Vaak hoor ik van klanten dat ze tijdens warme dagen extra zout gaan eten omdat ze denken dat dit goed is. Maar als je zout gaat eten dan houdt je lichaam juist nog meer vocht vast waardoor je handen, gezicht en voeten opzwellen.

Hoe je gezond en toch smaakvol kunt eten als je zwanger bent leer ik je in de Zwanger Puur Gezond Kuur.

Tip: merk je dat je ringen strakker gaan zitten? Doe ze af, het zou zonde zijn als ze gaan knellen.

Tip 5: houd je slaapkamer koel

Probeer je slaapkamer koel te houden zodat je lekker kunt slapen. Zelf heb ik een airco aangeschaft, maar je kunt natuurlijk ook een ventilator neerzetten. Slaap om jezelf koel te houden alleen onder je lakens.

Tip 6: zet een badje op

Jezelf afkoelen tijdens deze hitte is heerlijk. Denk aan een nat washandje in je nek en om je polsen, een voetenbadje of koop een opblaasbad voor in de tuin. Super gezellig om samen met je kindje(s), vrienden of partner in te gaan zitten.

Tip 7: kleed je luchtig

Trek een lekkere wijde jurk aan of een korte broek en een koel hemdje. Vermijd strakke en donkere kleren, hierdoor krijg je het nog warmen. Er zijn heel veel leuke wijde zwangerschapsjurken te vinden.

Doe alles op een heerlijk rustig tempo, maak je niet druk en vermijd de felle zon zoveel mogelijk.

Veel liefs,

 

Thecla Dekker, voedingscoach

 

PS: Heb jij nog een verkoelende tip? Laat je tip achter bij de reacties, zo helpen we elkaar!