Je hoort soms dat stellen jarenlang bezig zijn zwanger te worden. Dat kan ontzettend frustrerend zijn. Je ziet overal dikke buiken om je heen en misschien wordt de seks ook meer praktisch dan lekker. Ben jij ook bang dat het bij jou niet lukt om zwanger te worden?

Gemiddeld genomen duurt het 7 maanden voordat je zwanger bent. Nu heeft de ene persoon geluk en is het meteen raak en de ander moet een jaar of zelfs langer wachten. Je hebt niet alles in de hand, maar er zijn dingen die je kunt doen om de kans op sneller zwanger worden te verhogen. Dit zijn mijn tips:

Tip 1: Begin zo jong mogelijk

Hoe jonger je bent hoe vruchtbaarder je bent. Tot je 23e heb je 25% kans per maand om zwanger te worden. Vanaf je 30e heb je 20% kans per maand en vanaf je 35e heb je 15% kans per maand en dan wordt het steeds minder.

Ook heb je vanaf je 35e levensjaar een grotere kans op een miskraam. Je hebt een andere hormoonspiegel en dat betekent dat je minder van het hormoon progesteron aanmaakt. Progesteron zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich kan innestelen. Als je boven de 35 bent, heeft je lichaam meer moeite om een bevruchte eicel vast te houden dan wanneer je in de 20 of begin 30 bent. Vandaar dat de kans op een miskraam naarmate je ouder wordt groter wordt.

Tip 2: Zorg voor een gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk een gezond gewicht te hebben, niet te dik en niet te dun. Ik leg het je uit:

Weet jij van jezelf dat je te dik bent en zitten de extra kilo’s vooral op je buik? Pak eens een meetlint uit je kast en meet 1 centimeter boven je navel je buikomtrek. Heb je een buikomtrek van boven de 80 centimeter dan heb je een grote kans minder vruchtbaar te zijn dan iemand die geen overgewicht heeft.

Als je veel buikvet hebt dan verstoort dit je hormoonbalans negatief en daardoor ook je vruchtbaarheid. Wat kun je hier aan doen? Stop met het eten van suikers! Ga koken met natuurlijke en verse ingrediënten en doe aan krachttraining.

Binnenkort komt hier ook een speciaal programma online voor mensen met een kinderwens, houd ons in de gaten!

Heb jij ondergewicht? Vanuit de natuur gezien is het lichamelijk dan niet verstandig om zwanger te worden, hierdoor ben je minder vruchtbaar. Wat kun je hieraan doen? Probeer om op een gezonde manier wat kilo’s aan te komen. Kies voor veel gezonde en goede vetten. Eet wat vaker ongebrande noten, avocado, vette vis en eet dit rijkelijk!

Tip 3: Wat kun je het beste eten om zwanger te worden?

Hoe gezonder jij bent hoe meer kans je hebt om zwanger te worden. Het is belangrijk om voeding te eten waar voldoende voedingsstoffen in zitten. Allereerst wil ik je adviseren om suiker uit je voeding te bannen. Suiker verstoort flink je hormoonhuishouding.

Daarnaast is het belangrijk om te koken met verse en pure ingrediënten uit het seizoen. Pakjes en zakjes met fabriekseten uit de supermarkt gooi je het huis uit en ga koken met veel groenten, goede vetten als avocado en vette vis en goede eiwitbronnen zoals peulvruchten. Een handige richtlijn, als een product meer dan 5 ingrediënten bevat dan moet je je afvragen hoe gezonde het nu eigenlijk is.

Tip 4: Stop met alcohol en drink minder koffie

Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je hormoonhuishouding in de war raakt. Hoe vaker je deze producten drinkt, hoe minder vruchtbaar je bent. Je mag natuurlijk best af en toe een kopje koffie of een wijntje drinken. Maar die acht koppen koffie per dag kun je beter even laten.

Tip 5: Vermijd stress!

Ben jij iemand die snel gestrest raakt? Stress zorgt er ook voor dat je hormonen uit balans raken (weer die verdomde hormonen). Probeer activiteiten te zoeken waar jij van ontspant, misschien ontspan jij van een goed boek, een rondje rennen of een yogalesje.

Tip 6: Blijf het leuk hebben met je partner

Ben jij je er tijdens het vrijen bewust van dat je misschien een kindje aan het maken bent? Houd je je ovulatie in de gaten en doe je het dan juist vaker? Probeer om het spannend te houden zodat het niet te “praktisch wordt”. Het is natuurlijk  niet bewezen, maar ik geloof erin dat je met een liefdevolle vrijpartij meer kans hebt op een baby dan wanneer je alleen maar praktisch bezig bent een kind te maken. Maar dat is echt puur mijn mening en gevoel.

Je kunt het beste de dagen voor en tijdens je ovulatie gemeenschap hebben. Als je om de dag of om de twee dagen vrijt is dat voldoende. Zaadcellen blijven  72 uur leven

Tip 7: Ga meer sporten

Bewegen is ontzettend goed voor je, probeer om zeker drie keer in de week te sporten. Hiervan ontspant je lichaam, het heeft een positieve invloed op je hormonen en blijft je lichaam in een goede en fitte conditie.

Natuurlijk is de kwaliteit van de zaadcellen van de man ook heel belangrijk, daar ga ik volgende keer over schrijven!

Veel liefs,

Thecla, (natuur)voedingscoach, fitte moeder en zwanger van een tweede

PS: Heb jij een goede tip om snel zwanger te worden? Help elkaar en laat een reactie achter!